fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryStiglo oko 500 prijava za kredite

Stiglo oko 500 prijava za kredite

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Investiciono-razvojnom fondu (IRF) dostavljeno je oko 500 prijava za kredite, saopštio je njegov direktor Zoran Vukčević i dodao da je interesovanje veliko.

On je u Jutarnjem programu TVCG-a kazao da kreditna linija nije jednokratna i da se neće završiti ovim mjesecom, već će i nakon pandemije IRF nuditi nove kreditne linije, kako bi preduzeća mogla da ostanu na tržištu.

„U situaciji u kojoj se našla i Crna Gora, ali i svijet, IRF je pokušao da ublaži posljedice, nudeći kreditnu liniju, malim, mikro, srednjim i velikim preduzećima, i u skladu sa tim smo emitovali povoljnu liniju”, rekao je Vukčević, prenosi portal RTCG.

On je dodao da je prošle sedmice bilo veliko interesovanje.

“To se mijenja iz sata u sat, ali prema posljednjim informacijama imamo nekih 470 prijava, što govori da je naš predlog za takvu kreditnu liniju bio opravdan”, naveo je Vukčević.

On je objasnio da se stredstva mogu koristirti za nabavku proizvoda, sirovine ili poluproizvoda, ali i za isplatu neto zarada.

“Mogu se koristiti i za poreduzeća koja plaćaju zakup, a nijesu po nekim drugim mjerama oslobođeni toga. To je kredit za preživljavanje preduzeća kako bi nakon prestanka pandemije bili u prilici da saniramo posljedice i krenemo u novi razvoj”, naveo je Vukčević.

IRF se, prema njegovim riječima, bavi svakim preduzećem ponaosob.

“Ova kreditna linija nije jednokratna i neće se završiti samo sa ovim mjesecom, već ćemo i narednih mjeseci ponuditi nove linije, kako bi sva preduzeća mogla da ostanu na tržištu,” saopštio je Vukčević.

On je poručio da su mala preduzeća sada prioritet, dok će nadalje pokušati da omoguće da sve ono što je zdravo u crnogorskoj ekonomiji i ostane. Vukčević je dodao da nijesu problem kamatne stope, koliko je važno da novac bude što prije dostupan.

„Kako bi preduzetnici mogli da opstanu na tržištu, tako da kamata od 1,5 odsto nije toliko bitna”, smatra Vukčević.

“Mi se sada pripremamo za period nakon prestanka pandemije, uslijediće i nove mjere Vlade. Kada se ovo završi, mi ćemo izaći sa novim paketom podrške” najavio je Vukčević.
(

Najčitanije