fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryStečaj u firmi koja je trebalo da gradi hotel As

Stečaj u firmi koja je trebalo da gradi hotel As

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Privredni sud uveo je stečaj u rusko–crnogorsku kompaniju Nega turs Montenegro kojoj je država 2002. godine prodala hotel As u Perazića dolu, a koja nije ispunila obaveze iz kupoprodajnog ugovora.

Obaveza investitora, kome je hotel As prodat za pet miliona njemačkih maraka, bila je da uloži 22 miliona i hotel završi do kraja 2003. godine, pišu Vijesti.

Vlada je u februaru 2014. godine, potpisivanjem aneksa ugovora, investitoru dala novu šansu koju nije iskoristio.

Prema aneksu uz koji je data garancija od tri miliona, investitor je trebalo da u prvoj fazi rekonstrukcije i gradnje hotela uloži najmanje 15 miliona EUR, od čega polovinu do 15. novembra 2014. godine.

Zbog nepoštovanja ni obaveza iz aneksa, Vlada je početkom 2016. tražila raskid ugovora. Hotelska grupa Budvanska rivijera je u maju 2016. godine, po nalogu Vlade, podnijela Privrednom sudu tužbu za raskid ugovora.

Zahtjev za uvođenje stečaja u Privredni sud stigao je 27. avgusta na zahtjev pet radnika zbog nemogućnosti da naplate potraživanja.

U rješenju za otvaranje stečaja navodi se da se radi o potraživanjima nastalim iz radnog odnosa u periodu od novembra 2014. do novembra 2015. godine povodom kojih su povjerioci pokrenuli izvršni postupak i ishodovano rješenje o izvršenju, ali nijesu bili u mogućnosti da potraživanja namire.

Privredni sud je 25. septembra pozvao povjerioce da u roku od mjesec od objavljivanja oglasa o otvaranju stečajnog postupka prijave obezbijeđena i neobezbijeđena potraživanja.

Prvi sastanak povjerilaca održaće se 5. novembra, a ročište za ispitivanje potraživanja 9. novembra.

Stečajni upravnik, Snežana Jović, je u postupku koji je prethodio uvođenju stečaja, dostavila sudu Informaciju o radu sa podacima o finansijskom položaju kompanije Nega turs Montenegro.

U tom dokumentu navedeno je da ta kompanija, prema podacima Uprave za nekretnine, ima pravo svojine na nepokretnostima upisanim u listovima nepokretnosti 96 i 592 Reževići I, kao i da nije registrovana u evidenciji Centralnog klirinškog depozitarnog društva, odnosno da u svom vlasništvu nema hartije od vrijednosti.

Jović je od Centralne banke dobila podatke da je račun firme u blokadi od 28. novembra 2016. godine zbog duga od oko 43,35 hiljada EUR. Stečajna upravnica navela je i da Nega turs Montenegro ne obavlja djelatnost zbog koje je registrovana i da je obustavila sva plaćanja.

Nega turs Montenegro podnijela je ove godine budvanskom Sekretarijatu za urbanizam zahtjev za legalizaciju nedovršenog hotela As u Perazića dolu.

Iako se kompanija i dalje zvanično u katarskoj evidenciji Uprave za nekretnine vodi kao vlasnik hotela, Ministastvo turizma je prije dvije godine podnijelo krivične prijave protiv investitora zbog dostavljanja lažne bankarske garancije o tri miliona EUR.

Investitori su tvrdili da je garancija validna i da su Sberbanku koja je izdala izabrali na predlog Vlade. Protiv Sberbanke su u Rusiji podnijeli tužbu, jer je, kako su naveli, oštetila njihove firme u toj državi zbog garancije.

Specijalno državno tužilaštvo formiralo je u aprilu 2016. godine predmet povodom privatizacije hotela As koji je u fazi izviđaja.

Skupština je usvojila zaključke Odbora za ekonomiju da se u slučaju raskida ugovora hotel ne može vratiti budvanskoj rivijeri, već se mora tretirati kao imovina države.

Najčitanije

Đeljošaj - Dukaj

Đeljošaj: Glasanje Vukićević ne znači da je to stav Crne Gore

Podgorica, (MINA) – Glasanje šefice crnogorske delegacije u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope (PSSE) Maje...