fbpx
NaslovnicaMINA BusinessStatus milijardera izgubilo 226 osoba

Status milijardera izgubilo 226 osoba

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Status milijardera je na Forbesovoj listi u prvoj polovini marta izgubilo 226 osoba usljed ekonomskog sloma izazvanog koronavirusom, dok se na njenom vrhu i dalje nalazi izvršni direktor kompanije Amazon, Jeff Bezos.

Svjetska pandemija izmijenila je Forbesovu listu milijardera, pa su mnogi skinuti s nje, prenose Nezavisne novine.

Bezos je ostao na vrhu liste zahvaljujući njegovoj neto vrijednosti od 113 milijardi USD, iako bilježi pad od 18 milijardi USD u odnosu na prošlu godinu.

Najveći razlog tom padu je njegov razvod sa književnicom Mackenzie Bezos. Dionice Amazona, međutim, porasle su 15 odsto prošle godine, što mu je pomoglo da nadoknadi dio gubitka od razvoda.

Istovremeno, njegova bivša žena Mackenzie Bezos prvi put se pojavila na listi svjetskih milijardera, i to zahvaljujući nagodbi o razvodu od 38 milijardi USD.

Kao dio nagodbe ona je dobila 25 odsto dionica Amazona i zauzela 22. mjesto Forbesove liste svjetskih multimilijardera.

Od preostalih milijardera, 51 odsto je siromašnije nego prošle godine.

Svjetski milijarderi vrijede oko osam biliona USD, što je pad od 700 milijardi USD u odnosu na prošlu godinu, navode iz Forbesa.

Suosnivač Microsofta, Bill Gates na drugom je mjestu svjetskih milijardera sa bogatstvom od 98 milijardi USD, što je više od 1,5 milijardi USD u odnosu na prošlu godinu.

Najbogatija žena na svijetu i dalje je nasljednica Walmarta, Alice Walton sa 54,4 milijarde USD.

Na Forbesovoj najnovijoj listi našlo se skoro 2,1 hiljada milijardera.

Najčitanije