fbpx
NaslovnicaMINA BusinessStart up Orhis osvojio prvo mjesto u programu BoostMeUp

Start up Orhis osvojio prvo mjesto u programu BoostMeUp

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Start up Orhis, koji je osmislio automatizovanu pametnu saksiju koja omogućuje kvalitetniji, lakši i zanimljiviji uzgoj biljke, osvojio je prvo mjesto na finalnom takmičenju prvog predakceleracijskog programa u Crnoj Gori – BoostMeUp.

Drugoplasirani na finalnom događaju Montenegro Pitching Competition, koji je održan u hotelu The Chedi Luštica Bay, bio je tim Flourish, dok je treće mjesto osvojio tim Amaturn.

Nacionalni program, koji ima za cilj razvoj crnogorskog inovativnog ekosistema i podršku mladima čije su ideje budućnost digitalnog i poslovnog ambijenta Crne Gore, realizovao je konzorcijum na čelu sa Inovaciono preduzetničkim centrom (IPC) Tehnopolis u saradnji sa Naučno-tehnološkim parkom Crne Gore (NTP) i kompanijom Amplitudo.

U saopštenju organizatora navodi se da je nagrade za najbolje učesnike obezbijedio Crnogorski Telekom.

Od 47 prijavljenih, preko 19 koji su ušli u Bootcamp, do sedam timova koji su ideje predstavili na završnom događaju, odabrana su tri najbolja učesnika programa.

“Na ovom događaju pružena je jedinstvena prilika da, nakon devet mjeseci rada i razvoja, sedam najuspješnijih timova – Orhis, Flourish, Partour, Amaturn, Solar Villager, Sun Bun i Seljak.me, u svega nekoliko minuta predstavi svoje kreativne i inovativne ideje javnosti, čime su napravili prvi korak ka nacionalnom, regionalnom, evropskom i globalnom tržištu“, navodi se u saopštenju.

Pobjednički tim Orhis je predstavio automatizovanu pametnu saksiju koja omogućuje kvalitetniji, lakši i zanimljiviji uzgoj biljke, kreirajući sistem senzora koji prikuplja podatke koji uslovljavaju sve neophodne faktore za razvoj biljke.

Orhisova pametna saksija očitava sve parametre u realnom vremenu zahvaljujući čemu korisnik može da ima precizan uvid u stanje sadnice.

Predstavnici Orhis kazali su da su izuzetno zadovoljni programom, jer, prije nego što su krenuli, nijesu bili svjesni šta će naučiti, kakva će iskustva steći i kakve će ljude upoznati.

Oni su naveli da ih je čitavo to iskustvo i rad sa mentorima dovelo do uspjeha, odnosno do toga da budu prvi na takmičenju.

Drugoplasirani tim Flourish vjeruje da upotreba njihove aplikacije može promijeniti život pojedinca.

Zasniva se na činjenici da se emocionalna i socijalna inteligencija, za razliku od kognitivne, mogu razvijati tokom cijelog života.

„Njihovo rješenje je svojevrsni ‘social-emotional couch’ koji omogućava razvoj karijere, poboljšanje odnosa i doprinosi stanju opšte sreće. Potrebno je samo da se deset minuta dnevno posveti edukativnim igricama u okviru aplikacije, posebno prilagođenim potrebama pojedinca“, navodi se u saopštenju.

Trećeplasirani Amaturn tim je pronašao način da od svakoga učini profesionalcem za kreiranje video sadržaja i to na sasvim nov, brz i praktičan način.

“Njihov proizvod je zapravo mala, praktična kutija sastavljena od još manjih elemenata koji se smještaju na različitim pozicijama iz kojih želite da snimite određenu situaciju”, dodaje se u saopštenju.

Elementi se povezuju sa smartfonom odakle se dalje lako uređuje i koristi. Na taj način samo jednim uređajem zamijenili su mnoštvo skupe i glomazne opreme koja bi inače bila neophodna za snimanje iz više pozicija, kvalitetan video i audio zapis.

Izvršni direktor IPC Tehnopolis, Ratko Bataković, kazao je da su konačno predstavili rezultate timova koji su svoje start up ideje razvijali sa regionalno i u Evropi priznatim stručnjacima iz oblasti inovacija.

„U prethodnom periodu je puno toga urađeno kako bi se na pravi način podstakao kvalitetan i ubrzan razvoj inovativno-poslovne zajednice u Crnoj Gori, prije svega kroz usvajanje strategije pametne specijalizacije i dva nova zakona. Stvoreni su preduslovi da zajednica raste. Ove ideje i timovi će biti prvi korisnici novog ambijenta“, poručio je Bataković.

Cjelokupan projekat je realizovan pod pokroviteljstvom Ministarstva nauke.

Ministarka nauke, Sanja Damjanović, je navela da je to zapravo dio programa za podršku start up-ova koji je Vlada donijela krajem 2018. godine.

„Naš inovativni ekosistem nije bio funkcionalan. Danas to nije slučaj, zahvaljujući i zakonima za podsticaj inovacija kojima se predviđaju brojne olakšice za start up-ove. Potrebe za digitalnim rješenjima su neiscrpne, a naša vizija je buduća inovativna digitalna Crna Gora“, poručila je Damjanović.

Ona je navela da je žiri imao težak zadatak da odabere najbolje ideje.

„Ispred nas smo imali novu Crnu Goru u kojoj su mladi ljudi nosioci našeg inovativnog i tehnološkog razvoja, a koji će doprinijeti da IT sektor bude naša buduća grana industrije“, rekla je Damjanović.

U žiriju su, pored Damjanović, bili Vanja Zorić Šundić iz IPC Tehnopolisa, Velibor Bošković iz NTP-a, Nebojša Niković iz Amplituda, Dušan Banović iz Crnogorskog Telekoma, Tarik Zaimović iz Bild studija i Blažo Crvenica iz start up-a Uhura Solutions.

Najčitanije