fbpx
NaslovnicaMINA BusinessStabilizovane lokalne finansije i pokrenuti brojni razvojni projekti

Stabilizovane lokalne finansije i pokrenuti brojni razvojni projekti

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – U Pljevljima su u posljednje dvije godine stabilizovane lokalne finansije i zabilježeni vrlo pozitivni rezultati i ohrabrujući trendovi, ocijenio je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, Milutin Simović tokom posjete toj Opštini.

On je na sastanku sa rukovodstvom lokalne samouprave na čelu sa predsjednikom Opštine, Igorom Golubovićem, kazao da je donošenjem izmjena i dopuna Zakona o finansiranju lokalnih samouprava, zahvaljujući povećanom učešću Opštine u raspodjeli poreza na dohodak fizičkih lica, u prošloj godini prihodovano 2,67 miliona EUR više nego 2018.

„Pitanje Eko naknade je nakon dugo godina riješeno i predstavlja novi godišnji prihod od oko 2,5 miliona EUR“, kazao je Simović.

Iz Kabineta potpredsjednika Vlade saopšteno je da je dugogodišnji problemi blokade opštinskog računa zbog naslijeđenog problema neplaćenih poreza i doprinosa prevaziđen uz podršku Vlade i nadležnih resora.

„Opština Pljevlja, koja posjeduje 35 odsto crnogorskog šumskog etata, ne smije da trpi posljedice neplaćanja koncesionih naknada i za to nema i ne smije da bude opravdanja. Naprotiv! Izdašni šumski potencijal Pljevljima mora da donese radna mjesta, nove investicije, nove prihode i Pljevljima i Pljevljacima. Adresa nadležne institucije koja brine o crnogorskim šumama, bila je i ostaće u Pljevljima“, kazao je Simović.

On je kazao da je zadovoljan brojnim kapitalnim projektima u oblasti unapređenja stanja životne sredine.

Projekat ekološke rekonstrukcije Termoelektrane Pljevlja vrijedan je 54 miliona EUR i njegova realizacija je već počela izradom glavnog projekta sa izvjesnim početkom radova početkom naredne godine. U okviru ovoga projekta biće obezbijeđen siguran, stabilan i pristupačan izvor toplotne energije za grijanje Pljevalja, koji u cijeni koštanja rekonstrukcije učestvuje sa 4,5 miliona EUR.

Pored toga, Elektroprivreda (EPCG) će uložiti 2,5 miliona EUR za izgradnju toplovoda. Preostalih 6,5 miliona EUR za tu namjenu biće obezbijeđeno iz državnog kapitalnog budžeta.

U saopštenju se navodi da su poodmakli radovi na sanaciji odlagališta Maljevac, vrijedni 20 miliona EUR, kojim će Pljevlja dobiti atraktivan sportsko-rekreativni lokalitet sa 46 hiljada sadnica.

Takođe, u toku je remedijacija jalovišta Gradac vrijedna 9,5 miliona EUR.

„Samo u oblasti poljoprivrede Vlada je u periodu od 2017. do ove godine kroz brojne mjere bespovratne podrške i druge programe podrške uložila preko 8,5 miliona EUR“, kazao je Simović.

U Pljevljima se intenzivno grade moderne regionalne saobraćajnice, što je jasan dokaz i potreba otvorenosti i Pljevalja i Crne Gore prema susjedima. U toku su radovi na putu Pljevlja-Metaljka u dužini od 17 kilometara i Pljevlja-Mihailovica od 12 kilometara, ukupne vrijednosti oko 20 miliona EUR. Gradi se i put Vrulja-Mijakovići u dužini od osam kilometara, vrijednosti oko devet miliona EUR.

Razgovarano je i o brojnim drugim kapitalnim projektima u oblasti obrazovne i zdravstvene infrastrukture koji su potreba Pljevalja, kao i o drugim započetim i planiranim kapitalnim projektima. U tom pravcu potvrđeno je Vladino opredjeljenje za gradnju nove bolnice u Pljevljima vrijednosti oko pet miliona EUR, za šta je Opština već izdala urbanističko-tehničke uslove.

Golubović je istakao tri strateška pitanja koja su u fokusu aktivnosti Opštine, a odnose se na unapređenje sistema vodosnabdijevanja i distributivne mreže, toplifikaciju Pljevalja i završetak sistema upravljanja otpadnim vodama i rekonstrukciju kanalizacione mreže.

Golubović je izrazio optimizam zasnovan na ostvarenim rezultatima i uvjerenje da će u narednom periodu na temelju urađenog biti ostvaren još dinamičniji razvoj na dobrobit svih građana Pljevalja.

Najčitanije

NP Biogradska gora sjutra otvoren za posjetioce

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Nacionalni park (NP) Biogradska gora biće od sjutra otvoren za posjetioce. "Posjetioci...