fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSSICG objavio Vodič o Savjetu

SSICG objavio Vodič o Savjetu

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Savjet stranih investitora u Crnoj Gori (SSICG) objavio je peto izdanje Vodiča o Savjetu stranih investitora, na crnogorskom i engleskom jeziku, u saradnji sa regionalnim izdavačem Alliance International Media (AIM).

U publikaciji, članovi Savjeta ocjenjuju poslovno okruženje i investicioni ambijent u zemlji i ukazuju na područja na kojima treba intenzivnije raditi.

“Strani investitori navode da ne namjeravaju da odustanu od planiranih investicija i vjeruju da je crnogorska ekonomija atraktivna i da ima snažana potencijal za rast”, navodi se u saopštenju.

Ipak, kako se ocjenjuje, zajedno sa izazovima koje kreira zdravstvena kriza, nova Vlada će se suočiti i sa drugim zahtjevima, koje je potrebno ispuniti u narednom periodu.

“Među njima su, vladavina prava, predvidljivo poslovno okruženje koje podrazumijeva transparentnost svih aktivnosti uprave, smanjenje korupcije i jačanje kontrole nad sukobom interesa”, dodaje se u saopštenju.

Na toj listi su i poboljšanja u pravosudnom sistemu, koji treba da postane mnogo efikasniji i suzbijanje sive ekonomije. Pored toga tu je digitalna transformacija koja, kako kaže praksa, ima snažan prostor za poboljšanje, počev od e-vlade.

Pored članova Savjeta, svoja opažanja i planove predstavili su i ambasadorka EU u Crnoj Gori, Ona Cristina Popa, šef kancelarije Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za Crnu Goru, Jaap Spray, šef kancelarije Svjetske banke za Crnu Goru, Emanuel Salinas i guverner Centralne banke (CBCG), Radoje Žugić.

“Od svog osnivanja Savjet je vođen istim principima – dosljednost, transparentnost, jednakost i predvidljivost. Danas, kao i u prošlosti, Savjet stranih investitora je agilni promoter predvidljivog i jasnog poslovnog okruženja, istih pravila za sve i dobre poslovne etike”, navodi se u saopštenju.

SSICG se, kako se zaključuje, ponosi time što je snažan čuvar interesa poslovne zajednice i, istovremeno, pouzdan partner Vladi Crne Gore i drugim relevantnim akterima.

Najčitanije