fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSrzentić u zvaničnoj posjeti Estoniji

Srzentić u zvaničnoj posjeti Estoniji

Podgorica, (MINA-BUSNESS) – Ministarka javne uprave, digitalnog društva i medija, Tamara Srzentić, predvodi crnogorsku delegaciju koja će od danas do četvrtka boraviti u zvančnoj posjeti Estoniji.

Iz Ministarstva je saopšteno da bilateralni odnosi između Crne Gore i Estonije predstavljaju primjer dobre međudržavne saradnje i da ih karakteriše partnerstvo zasnovano na međusobnom razumijevanju i sadržajnoj saradnji.

Srzentić će biti gošća Ministarstva za ekonomske poslove i komunikacije, gdje će se sastati sa ministrom za preduzetništvo i informacione tehnologije Andresom Suttom i izvršnim direktorom za informacione tehnologije u Vladi Estonije, Siim Sikkutom.

“Srzentić će sa Suttom potpisati Memorandum o razumijevanju između dva ministarstva o saradnji u oblasti digitalne vlade”, navodi se u saopštenju.

Memorandum će podrazumijevati saradnju Estonije i Crne Gore u oblasti e-uprave, dijeljenja dobrih praksi, dizajna i razvoja digitalnih usluga, izgradnje kapaciteta i infrastrukture za digitalnu upravu, kao i usvajanje novih tehnologija.

Takođe, memorandum će podrazumijevati i povezivanje Crne Gore sa nevladinim i privatnim sektorom Estonije u oblasti digitalnog razvoja.

Srzentić je kazala da je Estonija i u protekloj godini pružala podršku Crnoj Gori u oblasti digitalizacije.

Predstojeći susreti su, kako je ocijenila, prilika da se napravi retrospektiva dosadašnje saradnje i identifikuju konkretne zajedničke akcije u kratkoročnom i dugoročnom periodu.

“Želimo da formalizujemo saradnju pogotovo zbog pokretanja projekata Montenegro Digital i Digitalna akademija, kao i programa digitalnih nomada”, rekla je Srzentić.

Srzentić će se susresti i sa ministarkom socijalne zaštite Signe Riisalo i ministarkom vanjskih poslova Eva-Maria Liimets, a razgovaraće i sa predstavnicima brojnih ICT kompanija.

Ona će posjetiti niz institucija među kojima su estonska Agencija za investicije, eGovernance akademija, Asocijacija za informacione tehnologije i telekomunikacije i Odbor za obrazovanje i mlade.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Donirana sportska oprema OŠ ”Milorad Musa Burzan”

Podgorica, (MINA) - Crnogorski olimpijski komitet (COK), kompanije One i Sport Vision, uz podršku...