fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSredinom avgusta početak radova u sklopu projekta Bigova Bay

Sredinom avgusta početak radova u sklopu projekta Bigova Bay

Kotor, (MINA-BUSINESS) – Početak radova na putnoj infrastrukturi u sklopu projekta Bigova Bay u vrijednosti od 1,7 miliona EUR, trebalo bi da počne sredinom avgusta, saopštio je predsjednik Opštine Kotor, Željko Aprcović.

On je kazao da će u narednom periodu strategija izgradnje Kotora biti usmjerena na buduće respektabilne turističke kapacitete.

Štaviše, kako je kazao, već sredinom avgusta kreće se radovima na Bigova Bay.

“Vi znate da je u ovom trenutku završena prva faza gradnje Blue Kotor Bay-a, hotela sa 210 smještajnih jedinica koji će u drugoj fazi, nakon usvajanja Prostornog urbanističkog plana (PUP) imati preko 500 smještajnih jedinica i, što je jako bitno, 300 zaposlenih. Tu smo imali i podršku Vlade, koja je dala saglasnost za sporazum koji smo potpisali sa Bigova Bay“, kazao je Aprcović.

On je naveo da je sporazum vrijedan nešto preko 15 miliona EUR u smislu opremanja zemljišta, i sa zadovoljstvom je istakao da već oko 15. do 20. avgusta kreću u realizaciju te investicije na način da će se prvo raditi dio putne infastrukture vrijedan preko 1,7 miliona.

Prema njegovim riječima, na velikom dobitku će biti svi lokaliteti koji korespondiraju sa budućim rizortom Bigova Bay.

“Sam podatak da je 300 miliona EUR vrijednost ovog projekta, da ćemo imati referentne hotele u tom dijelu Opštine Kotor, prestižne hotelske komplekse, dovoljno govori o tome da ćemo u narednom periodu pozicionirati Kotor ne samo kao izletničku destinaciju, već kao destinaciju koja će da živi 12 mjeseci”, smatra Aprcović.

Za očekivati je i da će se početkom avgusta, nakon usvanja PUP-a, stvoriti neophodni preduslovi za izgradnju hotela iz lanca Marriott.

„Takođe, kada je posrijedi projekat izgradnje žičare Kotor – Lovćen, Komisija za otvaranje ponuda je u predhodnih nekoliko dana radila na odabiru najpovoljnijeg ponuđača“, navodi se u saopštenju Info Biroa.

Aprcović je rekao da se nada da će u roku od četiri do pet dana imati konačan predlog prema Vladi kako bi se dodijelio koncesioni ugovor.

“To je izuzetno značajan infrastrukturni projekat vrijedan 24 miliona EUR koji će pružiti svim turistima jedan nestvaran doživljaj, i moram da istaknem, prema onome što kaže struka, da će to biti jedan od najljepših projekata na svijetu”, ocijenio je Aprcović.

On je podsjetio i na projekat pothodnika kao pomoćnog saobraćajnog objekta koji je okončan u rokovima i najavio dodatne investicije u kontakt zonu oko samog pothodnika i Luke Kotor.

“Tu ćemo osmisliti nove zelene površine i prostor za odmor svih naših sugrađana i turista. Ubrzano radimo na rješenju parka ispod Citadele, u smislu raspisivanja oglasa za rekonstrukciju fontane. Stoga, svi oni koji budu dolazili kroz pothodnik imaće jednu potpuno drugačiju vizuru grada u odnosu na ono što je sadašnje stanje”, dodao je Aprcović.

U samom Starom gradu se prvi put radila rekonstrukcija Sat kule, a okončani su i poslovi na izgradnji šetališta od Citadele do ljetnje pozornice sa potpuno drugačijim zelenim površinama i novim mobilijarom.

“Sa okončanjem radova koji će, nadam se, vrlo brzo biti završeni a tiču se drugog dijela šetnice od Gurdića do Citadele, dobićemo jedan drugačiji prostor i sa tim pokazati našu želju da u narednom periodu vodimo računa o onome što nam je ostalo u amanet – da čuvamo kulturu i tradiciju, pogotovo srednjevjekovnih bedema koji nas okružuju”, naveo je Aprcović.

U planu su i brojne investicije u gradsko naselje Risan.

“Dali smo predlog za dobijanje saglasnosti na ugovor o dugoročnom zakupu Doma kulture u Risnu, i očekujemo da već s početkom jeseni krene realizacija tog projekta“, rekao je Aprcović.

Takođe, kako je dodao, do kraja mjeseca se očekuje okončanje procesa izrade studije u nadležnosti UNESCO-a povodom buduće rekonstrukcije izgradnje hotela Teuta.

„Nadam se da ćemo i u tom dijelu imati živu investicionu aktivnost kako bi smo dobili respektabilne trističke kapacitete. Takođe, moram da kažem da je danas u Ministarstvu kulture na Cetinju otvaranje ponuda za odabir najpovoljnijeg ponuđača za rekonstrukciju i adaptaciju zadužbine Ljubatović”, naveo je Aprcović.

Opština će takođe, kako je kazao Aprcović, kroz grant dobijen sa KfW bankom, završiti dio kanalizacionog sistema Perast – Risan i dio kanalizacionog vodovodnog sistema Mua – Prčanj – Stoliv.

Time bi se stvorili neophodni preduslovi za okončanje radova na kanalizacionom sistemu Škaljara.

Aprcović je kazao da je Dom zdravlja, sa kapacitetima i ljekarima, i specijalističkim ambulantama i prostorima u kojima borave najstariji sugrađani a i djeca, najbolji u Crnoj Gori, a i u regionu.

U zadnjem projektu koji je završen, a tiče se prostora za potrebe sugrađana kod izabranog ljekara, Opština Kotor je uložila 35 hiljada EUR.

„Imamo jedan kvalitetan prostor, naravno uz donaciju od pet hiljada EUR, gdje smo željeli da damo podršku menadžmentu Doma zdravlja“, naveo je Aprcović.

On je kazao da su uložili preko 15 hiljada EUR u opremanje neurološke sobe u Specijalnoj bolnici ‘Vaso Ćuković’ u Risnu.

Takođe, kako je dodao, posredstvom grada Ksiana dobili su najkvalitetniji respirator na svijetu, a jedan i od firme Glosarij.

Ulagalo se i u kulturu, a najviše pažnje javnosti je privukao budući kreativni hub, koji će biti smješten na prostoru rekonstruisanog starog zatvora.

“Dogovoreno je da polivalentni kulturni hub bude otvoren najkasnije do polovine oktobra i sa zadovoljstvom mogu da istaknem da se radovi izvode utvrđenom dinamikom. Kulturni hub će biti uređen na način da će svi njegovi korisnici imati priliku da prezentuju sopstveno stvaralaštvo na svim destinacijama svijeta u kojima postoje ti kulturni hub-ovi”, naveo je Aprcović.

Uložena su sredstva i u opremanje Centra za kulturu Nikola Đurković, najavljena je i 80 hiljada EUR vrijedna digitalizacija kina Boka, te skora rekonstrukcija ljetnje pozornice.

„Dodatno, radovi na rekonstrukciji zatvorenog bazena Nikša Bućin su u finalnoj fazi i biće završeni do kraja avgusta, a lokalna uprava je definitivno riješila probleme u vaterpolo klubu Primorac”, dodao je Aprcović.

Izgrađena su i rekonstruisana brojna igrališta, kao i parkovi, a mnogo je uloženo i u zelene površine u Starom gradu.

Opština je uputila brojne donacije u obrazovni sistem, pa se, između ostalog, radilo i u osnovnim školama Veljko Drobnjaković u Risnu, Nikola Đurković, Njegoš, Savo Ilić i Ivo Vizin, kao i u gimnaziji Kotor, a plan je i da svi đaci osnovnih škola dobiju besplatne udžbenike.

Priprema se i Omladinski centar gdje će najmlađi Kotorani imati prostor za druženje, a Aprcović je najavio i rekonstrukciju Dnevnog centra za najstariju populaciju i skori početak izrade 167 hiljada EUR vrijedne zaobilaznice oko Srednjoškolskog centra.

Najčitanije