fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSporovi protiv Addiko i NLB banke teški skoro 30 miliona

Sporovi protiv Addiko i NLB banke teški skoro 30 miliona

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Protiv Addiko banke se vodi 66 sudskih sporova ukupne vrijednosti 16,9 miliona EUR, a protiv NLB 146 ukupne vrijednosti 12,8 miliona EUR, navodi se u izvještajima nezavisnih revizora za prošlu godinu koje su uradili Deloitte i Ernst& Young.

Addiko banka je protiv malih i srednjih preduzeća pokrenula deset, a protiv građana 24 spora ukupne vrijednosti 1,56 miliona EUR. NLB banka istovremeno vodi i 81 sudski spor u kojima ima status tužioca, u ukupnom iznosu od 4,5 miliona EUR, piše Pobjeda.

Obje banke su, kako se navodi u dokumentima, obezbijedile rezervisanja po potencijalnim troškovima po tom osnovu.

Broj sudskih sporova pokrenutih protiv Addiko banke, bivše Hypo Alpe Adria banke, na kraju prošle godine bio je 66. Građani, odnosno pojedinci pokrenuli su 56, a firme deset tužbi.

„Predmet spora u većini predmeta su poništavanje ugovora o hipoteci, kreditu i utvrđivanje prava vlasništva. Po procjeni advokatskih kancelarija i pravne službe banke, ukupna utvrđena vrijednost ovih postupaka iznosi 16,9 miliona EUR bez eventualnih zateznih kamata koje mogu biti utvrđene po okončanju sudskih sporova“, navodi se u izvještaju nezavisnog revizora.

Addiko banka očekuje, kako se navodi u izvještaju revizije, uspjeh u sporu u većini predmeta.

U izvještaju Ernst&Younga za NLB se navodi da je banka na kraju godine imala 143 započeta sudska spora u kojima je imala status tuženog lica, u ukupnom iznosu od 12,88 miliona EUR.

„Imajući u vidu stepen materijalnosti i procjenu rizika, banka je izvršila rezervisanje u iznosu od 2,95 miliona EUR. Tokom decembra je iz prethodno rezervisanih sredstava isplaćeno 991 hiljada EUR u jednom od materijalnih sporova“, objasnili su revizori.

Ishod sporova za koje nije izvršeno rezervisanje za sada, navode u izvještaju, nije moguće pouzdano ocijeniti.

„Mišljenje rukovodstva i pravnog savjetnika je, međutim, da se ne očekuju dodatni negativni ishodi sporova koji bi mogli imati materijalno značajne efekte na finansijske iskaze banke“, konstatuje se u dokumentu.

Vrijednost tužbi protiv banke i svih materijalno značajnih sporova je procijenjena pojedinačno i mala je vjerovatnoća da će banka imati gubitke koje treba priznati u pojedinačnim finansijskim iskazima, osim onih već priznatih.

Najčitanije