fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSporo pokretanje proizvodnje u Teksasu podiglo cijene nafte

Sporo pokretanje proizvodnje u Teksasu podiglo cijene nafte

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte porasle su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima iznad 63 USD, podržane očekivanjima sporog pokretanja američke proizvodnje nakon talasa polarne hladnoće i blagim oporavkom potražnje od koronakrize.

Na londonskom tržištu cijena barela je porasla 33 centa u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 63,24 USD. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 23 centa višoj cijeni, od 59,47 USD, prenosi Hina.

Polarni talas u Teksasu i drugim američkim državama u široj regiji Velike ravnice zaustavio je do četiri miliona barela proizvodnje nafte dnevno i 600 miliona prostornih metara gasa, procijenili su analitičari.

Zaposlenima na naftnim poljima vjerovatno će trebati nekoliko dana da odmrznu ventile i ponovo pokrenu sisteme i proizvodnju.

Rafinerijama će možda trebati i do tri sedmice, s obzirom na niski pritisak vode i probleme u snabdjevanju gasom i strujom, smatraju analitičari.

Problema nijesu pošteđeni ni proizvođači nafte iz škriljaca.

“Povučeno je tri četvrtine zaposlenih pa je mala vjerovatnoća da će proizvodnja nafte frakturiranjem biti skoro obnovljena”, navode u bilješci klijentima analitičari ANZ Researcha.

Tržištima je podršku pružila i procjena američke investicione banke Goldman Sachs da će cijena barela u drugom tromjesečju iznositi 70 USD, te 75 USD u periodu od jula do septembra. To je deset USD više nego što je banka do sada očekivala.

“Sada predviđamo da će cijene nafte skočiti ranije, na viši nivo, zahvaljujući nižim očekivanim zalihama i, barem kratkoročno, većim graničnim troškovima pokretanja istraživanja i proizvodnje”, napisali su analitičari Goldman Sachsa.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) na svojoj internet stranici objavila da je cijena barela referentne korpe nafte njenih članica u petak iznosila 61,3 USD, što znači da je pala 2,13 USD u odnosu na prethodni radni dan.

Najčitanije