fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSpoljnotrgovinska razmjena za dva mjeseca 391,6 miliona EUR

Spoljnotrgovinska razmjena za dva mjeseca 391,6 miliona EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ukupna spoljnotrgovinska robna razmjena Crne Gore u prva dva mjeseca je, prema preliminarnim podacima Monstata, iznosila 391,6 miliona EUR, što je 6,2 odsto više u odnosu na isti period prethodne godine.

Iz Monstata je saopšteno da je izvezena roba vrijedna 61,2 miliona EUR, što je 1,6 odsto više u odnosu na uporedni period. Uvoz je bio 7,1 odsto viši i iznosio je 330,4 miliona EUR.

“Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 18,5 odsto i manja je u odnosu na isti period prošle godine kada je iznosila 19,5 odsto”, rekli su iz Monstata.

U strukturi izvoza najviše su zastupljeni mineralna goriva i maziva u iznosu od 17,2 miliona EUR, koji čine električna energija 14,3 miliona EUR, nafta i naftni derivati 1,9 miliona EUR.

U strukturi uvoza najviše su zastupljene mašine i transportni uređaji u iznosu od 76,8 miliona EUR, od čega drumska vozila 25,5 miliona EUR, a električne mašine, aparati i uređaji 16,1 miliona EUR.

Najveći spoljnotgovinski partneri u izvozu bili su Srbija sa 14,4 miliona EUR, Slovenija sa 8,9 miliona EUR i Mađarska sa 5,5 miliona EUR.

Najveći spoljnotrgovinski partneri u uvozu bili su Srbija sa 54,5 miliona EUR, Kina sa 33 miliona EUR i Njemačka sa 30,8 miliona EUR.

Spoljnotrgovinska robna razmjena bila je najveća sa potpisnicama Centralnoevropskog sporazuma o zoni slobodne razmjene (CEFTA) i sa Evropskom unijom (EU).

Najčitanije

Institut za javno zdravlje, IJZ, hpv vakcinacija

IJZ: Dodatni termini za HPV vakcinaciju

Podgorica, (MINA) - Institut za javno zdravlje (IJZ) i domovi zdravlja organizovaće tokom naredne...