fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSpoljnotrgovinska razmjena 764,4 miliona EUR

Spoljnotrgovinska razmjena 764,4 miliona EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ukupna spoljnotrgovinska robna razmjena Crne Gore u prva četiri mjeseca, prema preliminarnim podacima Monstata, iznosila je 764,4 miliona EUR, što je 4,6 odsto manje u odnosu na isti period prošle godine.

Iz Monstata je saopšteno da je izvezena roba vrijedna 135,2 miliona EUR, što je 18,3 odsto više u odnosu na uporedni period. Uvoz je bio manji 8,4 odsto i iznosio je 629,2 miliona EUR.

„Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 21,5 odsto i veća je u odnosu na isti period prošle godine kada je iznosila 16,6 odsto“, rekli su iz Monstata.

U strukturi izvoza najviše su zastupljeni mineralna goriva i maziva, u iznosu od 42,5 miliona EUR, koji čine električna energija u iznosu od 40 miliona EUR, kameni ugalj, koks i briketi dva miliona EUR i ostalo.

„U strukturi uvoza najviše su zastupljene mašine i transportni uređaji u iznosu od 139,1 milion EUR, koji čine drumska vozila u iznosu od 40,1 milion EUR, električne mašine, aparati i uređaji 32,2 miliona EUR i ostalo“, navodi se u saopštenju.

Najveći spoljnotgovinski partneri u izvozu bili su Srbija sa 37,4 miliona EUR, Bosna i Hercegovina 11,8 miliona EUR i Slovenija 11,2 miliona EUR.

Najveći spoljnotrgovinski partneri u uvozu bili su Srbija sa 128,9 miliona EUR, Kina 69,8 miliona EUR i Njemačka 66,6 miliona EUR.

Spoljnotrgovinska robna razmjena bila je najveća sa potpisnicama Centralnoevropskog sporazuma o zoni slobodne razmjene (CEFTA) i sa Evropskom unijom (EU).

Najčitanije

CEDIS

U četvrtak zbog radova isključenja struje u više opština

Zbog planiranih radova na mreži, u četvrtak 25. aprila, bez napajanja električnom energijom će...