fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSpoljnotrgovinska razmjena 313,1 milion EUR

Spoljnotrgovinska razmjena 313,1 milion EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ukupna spoljnotrgovinska robna razmjena Crne Gore u prva dva mjeseca je, prema preliminarnim podacima Monstata, iznosila 313,1 milion EUR, što ukazuje na pad od 20 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Iz Monstata je saopšteno da je izvezena roba vrijedna 60,2 miliona EUR, što je 1,6 odsto manje u odnosu na uporedni period. Uvoz je bio manji 23,4 odsto i iznosio je 252,9 miliona EUR.

“Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 23,8 odsto i veća je u odnosu na isti period prošle godine kada je iznosila 18,5 odsto”, rekli su iz Monstata.

U strukturi izvoza najviše su zastupljeni mineralna goriva i maziva u iznosu od 20,9 miliona EUR, koji čine električna energija u iznosu od 19,6 miliona EUR i kameni ugalj, koks i briketi jedan milion EUR.

“U strukturi uvoza najviše su zastupljeni mašine i transportni uređaji u iznosu od 57,5 miliona EUR, koji čine drumska vozila 16 miliona EUR, električne mašine, aparati i uređaji 15,2 miliona EUR i ostalo”, navodi se u saopštenju.

Najveći spoljnotgovinski partneri u izvozu bili su Srbija sa 16,5 miliona EUR, Slovenija 4,9 miliona EUR i Bosna i Hercegovina 4,7 miliona EUR.

Najveći spoljnotrgovinski partneri u uvozu bili su Srbija sa 49,5 miliona EUR, Kina 30,4 miliona EUR i Njemačka 27,9 miliona EUR.

Spoljnotrgovinska robna razmjena bila je najveća sa potpisnicama Centralnoevropskog sporazuma o zoni slobodne razmjene (CEFTA) i sa Evropskom unijom (EU).

Najčitanije