fbpx
NaslovnicaGlavna vijestSpajaju se uprave prihoda i carina

Spajaju se uprave prihoda i carina

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Izmjenama i dopunama uredbe o organizaciji i načinu rada državne uprave, koje je danas usvojila Vlada, predviđeno je spajanje nadležnosti uprava prihoda i carina, u cilju efikasnijeg sprovođenja politike u toj oblasti.

Na sjednici Vlade, na kojoj su usvojene izmjene i dopune, ocijenjeno je da će novoosnovana Uprava prihoda i carina cjelishodnije sprovoditi poresku i carinsku politiku.

“Prednosti usvojenih izmjena su fiskalni efekat, koji podrazumijeva 20 odsto manje troškove, sinergetski efekat, odnosno jedna kontrolna jedinica za poreske obaveze, igre na sreću i carine, te povećanje efikasnosti u otkrivanju carinskih i poreskih prekršaja”, navodi se u saopštenju.

Iz Vlade su kazali da će novi organizacioni model omogućiti da se mnogo lakše i efikasnije odjednom naplaćuju akcize i porezi na mnoge proizvode.

„Za proizvode koji imaju ulazni porez na dodatnu vrijednost (PDV) plaćen na carini, ali i prodajni PDV u poreskoj, uspostaviće se jasnije linije odgovornosti za postupanje”, navodi se u saopštenju.

Vlada je donijela i izmjene i dopune uredbe o realizaciji i postupku korišćenja sredstava iz instrumenta pretpristupne pomoći (IPARD II), čiji je cilj priprema crnogorskih poljoprivrednika za ulazak u EU.

“Tako što će sredstva iz IPA II – oblast poljoprivrede i ruralnog razvoja iskoristiti u što većoj mjeri, što će za efekat imati unapređenje kvaliteta proizvoda, povećanje obima proizvodnje, veću konkurentnost i dostizanje EU standarda bezbjednosti hrane u primarnom i prerađivačkom sektoru”, saopšteno je iz Vlade.

Oni su podsjetili da je u novembru usvojen predlog izmjena IPARD II programa, kojim su izvršena određena terminološka usklađivanja za već postojeće mjere jedan i tri, čija je primjena u toku.

“Zatim je obavljena detaljna razrada mjere sedam – Diverzifikacija gazdinstva i razvoj poslovanja, i izmjena budžetske alokacija programa u odnosu na nju”, dodaje se u saopštenju.

Iz Vlade su dodali da je Crna Gora početkom februara obaviještena da je Evropska komisija (EK) usvojila predložene izmjene programa, čime su stvoreni uslovi da se obave izmjene i dopune važeće uredbe o mjerama IPARD II programa, tako što će biti propisana mjera diverzifikacije gazdinstva i razvoja poslovanja.

“Tim predlogom su obavljene izmjene i dopune pravno tehničke prirode, koje se odnose na terminološko usklađivanje pojedinih pojmova, uslova i kriterijuma propisanih IPARD II programom”, navodi se u saopštenju.

Vlada je donijela i odluku o privremenom ograničenju izvoza određenih drvnih sortimenata, usljed njihovog značajnog odliva zbog nedovoljne kontrole i evidencije realizacije ugovora o korišćenju šuma od 2010. do 2015. godine.

“Konstatovano je da su efekti dosadašnje primjene očigledni i apsolutno su na fonu toga da je zaustavljen izvoz drvne sirovine, a da se značajno uvećava izvoz prerađenog drveta, što su bili i ciljevi odluke”, navodi se u saopštenju.

U Vladi smatraju da će se daljom primjenom odluke o privremenom ograničenju izvoza određenih drvnih sortimenata spriječiti nestašica drvnih sortimenata na domaćem tržištu, a preduzeća će stabilnije poslovati.

“Osnovna sirovina će se prerađivati u Crnoj Gori i izvoziće se proizvodi od drveta sa dodatom vrijednošću, dok će građani imati sigurno snadbijevanje ogrevnim drvetom. Takođe, odlukom će se pospješiti korišćenje drveta iz legalnih izvora i uticati na smanjenje bespravnih sječa”, navodi se u saopštenju.

Vlada je usvojila i izvještaj o zdravstvenom stanju šuma u prošloj godini.

Najčitanije