fbpx
NaslovnicaMINA BusinessS&P porastao nakon dvodnevnog pada

S&P porastao nakon dvodnevnog pada

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu je u srijedu S&P 500 indeks porastao, nakon dva dana pada, zahvaljujući solidnim pokazateljima iz američke ekonomije i očekivanim podsticajnim mjerama.

Dow Jones je ojačao 0,38 odsto na 30.129 bodova, a S&P 500 0,07 odsto na 3.690 bodova. Nasdaq indeks je oslabio 0,29 odsto na 12.771 bod, prenosi SEEbiz.

Najviše su porasle cijene dionica u sektorima koji su najviše pogođeni koronakrizom i koji bi se mogli brzo oporaviti kada se nakon vakcinisanja protiv koronavirusa ekonomska situacija normalizuje.

„Dobrodošao je znak da se ulagači preusmjeravaju u sektore koji su najviše pogođeni krizom. Kada vidite da rastu naftni i turistički sektor, to pokazuje da tržište gleda u budućnost i da postoji nada u oporavak”, kazao je Matthew Keator, partner u kompaniji Keator Group.

Tu nadu podržali su solidni ekonomski pokazatelji. U srijedu je objavljeno da je prošle sedmice pao broj prvih zahtjeva za pomoć nezaposlenima u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i da su prošlog mjeseca porasle narudžbe za trajne proizvode.

Ipak, objavljeno je i da je oslabila potrošnja domaćinstava, da su pali lični prihodi i da raspoloženje potrošača nije baš na nivoima na kojima se obično kreće u vrijeme praznične shopping sezone.

Podršku tržištu pruža dogovor republikanaca i demokrata u Kongresu o novom paketu podsticaja ekonomiji, vrijednom gotovo 900 milijardi USD, uključujući pomoć nezaposlenima i malim preduzećima.

Kongres je u utorak prihvatio taj paket podsticaja, pa zakone o tome još samo treba da potpiše predsjednik SAD-a na odlasku, Donald Trump.

On je putem Twittera poručio da je dogovor u Kongresu sramota i da bi želio da poveća gotovinsku pomoć nezaposlenima s niskih 600 na dvije hiljade USD.

Ulagači vjeruju da će Trump u zadanim rokovim ipak potpisati kako zakone o podsticajnim mjerama, tako i budžet za finansiranje saveznih službi.

Zahvaljujući tome, u srijedu su vijesti o širenju novog soja koronavirusa u Britaniji i zatvaranju te države, koje su posljednjih dana pritiskale tržišta, bile u drugom planu.

I na evropskim berzama cijene dionica su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,66 odsto na 6.495 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 1,26 odsto na 13.587 bodova, a pariski CAC 1,11 odsto na 5.527 bodova.

Najčitanije

Roma, Atalanta, Bajer i Marsej u polufinalu

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Rome, Atalante, Bajera iz Leverkuzena i Marseja plasirali su se...