fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeS&P 500 skliznuo sa rekordnog nivoa

S&P 500 skliznuo sa rekordnog nivoa

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Na Vol stritu u utorak je S&P 500 indeks skliznuo sa rekordnog nivoa nakon vijesti da će Vašington vjerovatno da zadrži carine na uvoz kineskih proizvoda sve do završetka predsjedničkih izbora u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) u novembru.

Dow Jones ojačao je 0,11 odsto na 28.939 bodova, S&P 500 skliznuo je 0,15 odsto na 3.283 poena, a Nasdaq indeks 0,24 odsto na 9.251 bod, prenosi HRportfolio.

Tokom trgovanja sva tri indeksa dostigla su nove rekordne nivoe, ali kasnije cijene dionica su pale jer je ulagače zabrinula vijest Bloomberga da će Vašington vjerovatno da zadrži carine na uvoz kineskih proizvoda sve do završetka predsjedničkih izbora u SAD-u u novembru, do kada bi trebalo da bude postignut dogovor i o drugoj fazi sporazuma.

Ukidanje carina zavisiće od toga pridržava li se Peking prve faze trgovinskog sporazuma, koji bi trebalo da bude potpisan u srijedu u Vašingtonu.
Direktor u kompaniji Themis Trading, Joe Saluzzi, kazao je da je ta vijest navela ulagače na povlačenje.

“Ovo je tržište Jasona Bournea. Kada Bourne uđe u neku prostoriju, prvo pogledom potraži gdje je izlaz, za svaki slučaj”, rekao je Saluzzi.

Posljednjih sedmica cijene dionica snažno su rasle jer se ulagači nadaju da će sporazum između SAD-a i Kine pozitivno da utiče na obje ekonomije i zarade kompanija.

Prema prvoj fazi sporazuma, Kina bi u naredne dvije godine trebalo da kupi skoro 80 milijardi USD vrijedne američke poljoprivredne proizvode i više od 50 milijardi USD energenata.

Očekivalo se da će zauzvrat Vašington da smanji ili ukine niz carina na uvoz kineskih proizvoda, ali sada je to dovedeno u pitanje.

U fokusu ulagača je i početak sezone objava kvartalnih poslovnih izvještaja američkih kompanija.

Nakon što su objavile bolje rezultate nego što se očekivalo, cijene dionica banaka Citigroup i JPMorgan Chase porasle su više od jedan odsto.

Rezultati Wells Fargo podbacili su, pa je cijena dionice te banke potonula više od pet odsto.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da će zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u četvrtom tromjesečju prošle godine biti u prosjeku 0,5 odsto manja nego u istom periodu godinu prije.

Kako se navodi, ukoliko se ostvare te procjene, bio bi to drugi kvartal zaredom kako zarade kompanija padaju.

Ulagači se nadaju da će rezultati ipak biti bolji, a posebno u narednom periodu, nakon poboljšanja trgovinskih odnosa između SAD-a i Kine.

Na evropskim berzama cijene dionica blago su porasle.

Londonski FTSE indeks ojačao je 0,06 odsto na 7.622 boda, frankfurtski DAX porastao je 0,04 odsto na 13.456 poena, a pariski CAC 0,08 odsto na 6.040 bodova.

Najčitanije