fbpx
NaslovnicaMINA BusinessS&P 500 pao peti dan zaredom

S&P 500 pao peti dan zaredom

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu je u ponedjeljak Dow Jones indeks blago porastao, dok je S&P 500 pao peti dan zaredom, što je njegov najduži negativni niz u godinu, a posljedica je pritiska na tehnološki sektor.

Dow Jones ojačao je 27 bodova ili 0,09 odsto, na 31.521 bod, dok je S&P 500 pao 0,77 odsto, na 3.876 bodova, a Nasdaq indeks 2,46 odsto, na 13.533 boda, prenosi Hrportfolio.

Pad S&P 500 indeksa peti dan zaredom i gubici Nasdaqa najviše su posljedica daljeg pritiska na dionice velikih tehnoloških kompanija, kao što su Apple, Amazon.com, Alphabet, Microsoft i Tesla, jer se ulagači povlače iz tog sektora koji je mjesecima na tržištu predvodio po rastu.

S druge strane, porasle su cijene dionica u cikličkim sektorima, kao što su energetski, industrijski i finansijski, koji bi trebalo da imaju najviše koristi od novih podsticajnih fiskalnih mjera i oporavka ekonomije od koronakrize.

Bolji nego što se očekivalo poslovni rezultati kompanija, napredak u vakcinisanju protiv koronavirusa i nada u novi paket podsticaja vrijedan 1,9 biliona USD podstakli su početkom prošle sedmice rast berzanskih indeksa na rekordne nivoe.

Međutim, od tada su indeksi pod pritiskom, između ostalog, zbog strahovanja ulagača od jačanja inflacije.

Analitičari, naime, upozoravaju da bi ogromni fiskalni i monetarni podsticaji mogli ubrzo podignuti inflaciju, što bi navelo američku centralnu banku, Federalne rezerve (Fed) da poveća ključne kamate prije nego što se na tržištu očekuje.

Stoga se dio ulagača počinje preusmjeravati iz rizičnijih investicija prema obveznicama, koje nose manje, ali sigurnije prinose.

Prinosi na desetogodišnje državne obveznice dostigli su 1,37 odsto. Od početka mjeseca porasli su za 26 baznih bodova, pa su na putu najvećeg mjesečnog skoka u tri godine.

Neki analitičari kažu da je pad cijena dionica očekivan, s obzirom na njihov snažan rast posljednjih mjeseci i prošle godine.

S obzirom na strahovanja od inflacije, u fokusu ulagača ove sedmice biće izvještaj predsjednika američke centralne banke u Kongresu.

Očekuje se da će Jerome Powell ponoviti da će Fed voditi vrlo popustljivu monetarnu politiku sve dok to bude potrebno i dok to omogućuje niska inflacija.

I na evropskim berzama cijene dionica su pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,18 odsto, na 6.612 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,31 odsto, na 13.950 poena, a pariski CAC 0,11 odsto, na 5.767 bodova.

Najčitanije

Podrška za unapređenje privrednog ribolova na Skadarskom jezeru

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, pozvalo je zainteresovane da se do...