fbpx
NaslovnicaMINA BusinessS&P 500 na novom rekordnom nivou

S&P 500 na novom rekordnom nivou

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu je u utorak S&P 500 indeks dostigao novi najviši nivo u istoriji, zahvaljujući rastu cijena tehnoloških dionica, a ulagače nijesu pokolebale ni vijesti o rastu inflacije, ni o prekidu vakcinacije vakcinom Johnson & Johnson.

Dow Jones je oslabio 0,2 odsto na 33.677 bodova, dok je S&P 500 ojačao 0,33 odsto na 4.141 bod, a Nasdaq indeks 1,05 odsto na 13.996 bodova, prenosi Hrportfolio.

Novi rekord S&P 500 indeksa ponajviše se zahvaljuje rastu tehnološkog sektora, jedan odsto, pri čemu su cijene dionica Applea, Microsofta i Amazon.coma, koje imaju veliku težinu u indeksima, porasle između 0,6 i 2,4 odsto.

S druge strane, cijena dionice Johnson & Johnsona pala je više od jedan odsto jer je američka savezna zdravstvena agencija preporučila privremeni prekid vakcinacije, nakon što se kod šest osoba razvio rijetki poremećaj, koji uključuje krvne ugruške.

Ulagače nije pokolebao ni podatak da su potrošačke cijene u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) u martu porasle 0,6 odsto na mjesečnom nivou, što je njihov najveći skok od avgusta 2012. godine, a posljedica je rasta potražnje zbog postepenog otvaranja ekonomije i velikih fiskalnih podsticaja.

To nije uznemirilo ulagače, jer je predsjednik američke centralne banke Jerome Powell u nekoliko navrata poručio da će rast cijena ove godine vjerovatno biti privremen i da će Fed nastaviti da podržava ekonomiju.

To znači da će kamatne stope ostati na izuzetno niskim nivoima i da će Fed nastaviti monetarnim mjerama da podržava oporavak ekonomije od koronakrize.

Idućih dana u fokusu ulagača biće poslovni izvještaji. U srijedu će nekoliko velikih kompanija i banaka, kao što su Goldman Sachs, Wells Fargo i JPMorgan, objaviti podatke o poslovnim rezultatima u prvom tromjesečju.

Analitičari procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u proteklom tromjesečju porasle 25 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Ipak, tako visoka očekivanja mogla bi, kažu analitičari, dovesti do razočaranja ulagača, ako se ne ostvare.

I na evropskim berzama cijene dionica su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,02 odsto, na 6.890 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,13 odsto, na 15.234 boda, a pariski CAC 0,36 odsto, na 6.184 boda.

Najčitanije