fbpx
NaslovnicaMINA BusinessS&P 500 indeks dostigao novi rekordni nivo

S&P 500 indeks dostigao novi rekordni nivo

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu je u četvrtak S&P 500 indeks dostigao novi rekordni nivo, kao i Nasdaq, što se zahvaljuje boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima nekoliko kompanija.

Dow Jones oslabio je 60 bodova ili 0,17 odsto, na 35.870 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,34 odsto, na 4.704 boda, a Nasdaq indeks 0,45 odsto, na 15.993 boda, prenosi Hina.

Najviše su porasle cijene dionica u potrošačkom i trgovačkom sektoru, što se zahvaljuje boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima trgovačkih lanaca Macy’s i Kohl’s.

Zajedno s prijašnjim rezultatima Walmarta i Targeta, to pokazuje da je potrošnja Amerikanaca snažna, što podržava dalji oporavak najveće svjetske ekonomije od koronakrize.

Rekordi S&P 500 i Nasdaq indeksa zahvaljuju se, takođe, skoku cijene dionice Nvidie za više od osam odsto, nakon što je taj proizvođač čipova izvijestio o boljim rezultatima u trećem tromjesečju nego što se očekivalo.

S druge strane, Dow Jones indeks pao je treći put u ovoj sedmici, što je posljedica oštrog pada cijene dionice tehnološkog diva Cisca.

Zbog svega toga, izjava Johna Williamsa, predsjednika ogranka američke centralne banke, Federalnih rezervi (Fed) u Njujorku, da se inflacija širi i da bi mogla dodatno ojačati ostala je u drugom planu.

Prošle sedmice objavljeno je da su u oktobru potrošačke cijene u SAD-u porasle 6,2 odsto na godišnjem nivou, najviše u posljednjih 30 godina.

Tako se inflacija već pet mjeseci zaredom kreće iznad pet odsto, znatno iznad ciljanog nivoa Fed-a od dva odsto.

Ulagači se plaše da bi zbog rasta cijena sirovina i poremećaja u nabavnim lancima visoka inflacija mogla potrajati dulje nego što su se mnogi, uključujući Fed, nadali.

A to bi moglo natjerati centralnu banku na povećanje ključnih kamatnih stopa prije nego što se očekivalo.

Na evropskim berzama, cijene dionica su pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,48 odsto, na 7.255 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,18 odsto, na 16.221 bod, a pariski CAC 0,21 odsto, na 7.141 bod.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije