fbpx
NaslovnicaMINA BusinessS&P 500 i Nasdaq indeksi pali

S&P 500 i Nasdaq indeksi pali

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu je u ponedjeljak Dow Jones porastao, zahvaljujući napretku Kongresa prema novim podsticajnim mjerama, dok su S&P 500 i Nasdaq indeks pali zbog daljeg pritiska na dionice tehnoloških kompanija.

Dow Jones je ojačao 0,97 odsto na 31.802 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,54 odsto na 3.821 bod, a Nasdaq indeks 2,41 odsto na 12.609 bodova, prenosi SEEbiz.

Pad S&P 500 i Nasdaq indeksa posljedica je nastavka rotacije na tržištu, pri čemu se ulagači povlače iz tehnološkog i drugih sektora koji su prošle godine predvodili po rastu, a usmjeravaju se na cikličke sektore, kao što su finansijski, energetski i industrijski, koji bi trebalo da imaju najviše koristi od novih podsticajnih mjera i oporavka ekonomije.

Taj trend traje već sedmicama, pa je Nasdaq zaronio u područje korekcije, odnosno skliznuo više od deset odsto ispod svog rekordnog nivoa, dosegnutog 12. februara. Pritom su najviše pale cijene dionice Applea, Nvidie, Tesle i Alphabeta.

S druge strane, Dow Jones indeks se primakao rekordnom nivou, zahvaljujući rastu cijena dionica u finansijskom, industrijskom, rudarskom i drugim sektorima, koji su osjetljivi na ekonomska kretanja, nakon velikog koraka naprijed u donošenju novih podsticajnih mjera.

U subotu je Senat prihvatio paket fiskalnih podsticaja vrijedan 1,9 biliona USD, pa bi, nakon usuglašavanja u Predstavničkom domu, do kraja sedmice predsjednik Joe Biden trebalo da potpiše taj zakon.

Povećana državna potrošnja i ubrzanje oporavka ekonomije od koronakrize mogli bi podstaći rast inflacije, pa se prinosi na desetogodišnje američke državne obveznice kreću blizu najviših nivoa u godinu. Stoga se ulagači plaše da bi američka centralna banka mogla da počne da zaoštrava monetarnu politiku prije nego što se očekivalo.

Te strahove je pokušala da otkloni ministarka finansija Janet Yellen, kazavši kako će novi paket podržati snažan oporavak privrede, ali da ne očekuje jačanje inflacije zbog povećane potrošnje.
Analitičari kažu da bi tehnološki sektor i dalje mogao biti pod pritiskom, jer su te dionice vrlo osjetljive na rast prinosa, s obzirom na to da njihova vrijednost uveliko zavisi od budućih zarada, pa s rastom prinosa na obveznice te dionice gube na privlačnosti.

Na evropskim berzama cijene dionica su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,34 odsto na 6.719 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 3,31 odsto na 14.380 bodova, a pariski CAC 2,08 odsto na 5.902 boda.

Najčitanije

Danas i sjutra međunarodna konferencija crnogorskih menadžera bezbjednosti

Podgorica, (MINA) – Međunarodna konferencija crnogorskih menadžera bezbjednosti, na kojoj će govoriti vodeći stručnjaci...