fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSolana bar još godinu pod Nacionalnim parkovima

Solana bar još godinu pod Nacionalnim parkovima

Ulcinj, (MINA-BUSINESS) – Opština Ulcinj neće 24. avgusta preuzeti upravljanje Solanom “Bajo Sekulić”, jer nije stvorila pravne pretpostavke za to, pa dosadašnji zakupac, Nacionalni parkovi Crne Gore (NPCG), čeka zeleno svjetlo stečajne uprave da produži ugovor na još godinu, pišu Vijesti.

Direktor NPCG, Elvir Klica, kazao je da nemaju informaciju da je Opština Ulcinj spremna da preuzme upravljanje Solanom.

“U stalnoj smo komunikaciji sa stečajnim sudijom i upravnikom i pod istim uslovima kao i do sada, produžili bi zakup na još godinu. U slučaju negativnog odgovora morao bi da ide javni poziv, odnosno druga procedura, a sada je nema, tako da je izvjesno da ćemo na Solani biti još godinu”, rekao je Klica Vijestima.

Da Opština nije uspjela da na vrijeme osnuje preduzeće koje bi gazdovalo Solanom i da usvoji Plan upravljanja na pet godina, što su bile osnovne pravne pretpostavke, podgoričkom listu potvrdila je i potpredsjednica Opštine, Hatidža Đoni.

“Koronavirus, sezona odmora i izbori, učinili su svoje – ne možemo preuzeti upravljanje Solanom iz objektivnih razloga i vjerujem da će to nastaviti NPCG još neko vrijeme dok mine budemo spremni”, rekla je Đoni.

Ona je dodala da je Plan upravljanja izrađen i predat predsjedniku Opštine, Ljoru Nrekiću, koji bi trebalo da ga proslijedi nadležnim državnim institucijama na saglasnost.

Đoni je navela i da očekuje da će se u narednom periodu riješiti i pravni status Solane.

“To je zaista otežavajuća okolnost, jer je Solana u stečaju, ima stečajnog sudiju i upravnika. Imali smo pravo da je zaštitimo, ali za sve drugo neophodna je saglasnost stečajne uprave. Trebalo je to svih ovih godina i NPCG”, objasnila je Đoni.

Odlukom Vlade, NPCG je povjereno upravljanje prostorom Solane radi zaštite biodiverziteta od avgusta 2015. godine kada je zaključen ugovor sa stečajnom upravom.

Solana je u većinskom vlasništvu Eurofonda koji posjeduje 71,48 odsto akcija.

Stečaj u ulcinjskom preduzeću uveden je 2005. godine, a pošto plan reorganizacije nije uspio, kompanija je ponovo u stečaju od 2011.

Najčitanije