fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSocijalni ciljevi da budu predmet veće pažnje

Socijalni ciljevi da budu predmet veće pažnje

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Načela Evropskog socijalnog stuba predstavljaju odrednice za kreiranje politika socijalne zaštite u Crnoj Gori, a pitanja socijalnih prava u narednom periodu moraju biti predmet veće pažnje i države i socijalnih partnera, ocijenjeno je na panel diskusiji u Podgorici.

Panel diskusiju pod nazivom Evropski stub socijalnih prava – realna korist za radnike Evrope, organizovala je Unije slobodnih sindikata Crne Gore (USSCG) u saradnji sa njemačkom političkom fondacijom Fridrih Ebert Stiftung.

Generalni sekretar USSCG, Srđa Keković, kazao je da ta radnička asocijacija ima prevashodnu obavezu da njenom članstvu i crnogorskoj javnosti pokuša da približi Evropski stub socijalnih prava, prenosi PR centar.

On je naveo da je misija USSCG izgradnja Crne Gore kao države socijalne pravde i države društvenog blagostanja za sve njene građane i građanke.

„Moramo da kažemo da u Crnoj Gori imamo veliki broj zaposlenih koji primaju zarade do 250 EUR. Njih ima oko 82 hiljade. Do 193 EUR prima oko 31 hiljada osoba, dok platu od 193 do 250 EUR prima njih oko 51 hiljadu. Veliki je i broj porodica koje primaju materijalno obezbjeđenje porodice. Njih ima oko 9,14 hiljada i obuhvataju preko 30 hiljada članova“, precizirao je Keković.

On je saopštio da će se Unija boriti za dostizanje nekih od osnovnih ciljeva Evropskog stuba socijalne pravde sa aspekta tržišta rada.

Neka od njih su da nezaposlene osobe imaju pravo na individualno prilagođenu, stalnu i dosljednu podršku, kao i da mladi imaju pravo na kvalitetnu ponudu za posao u periodu od četiri mjeseca nakon gubitka posla ili prekida obrazovanja.

„Borićemo se da se podstiče prelazak na zapošljavanje na neodređeno vrijeme sa ugovora na određeno, da se sprječava sklapanje ugovornih odnosa sa nesigurnim radnim uslovima i konačno da radnici imaju pravo na pravedne zarade koje im omogućavaju dostojanstven životni standard“, poručio je Keković.

Direktor Regionalne kancelarije FES fondacije, Maks Brandl, saopštio je da zalaganje za veću socijalnu Evropu biva sve važnije u aktuelnoj Evropi.

“Ddoživljavamo da mnogi ljudi unutar Evropske unije (EU) uviđaju sve više nepravilnosti i sve manje pravde. Nama je važno da se upravo sa našim partnerima, kao što su sindikati i socijaldemokratske organizacije, zauzmemo za socijalne ciljeve“, dodao je Brandl.

Komentarišući predstavljene izvještaje o napretku država kandidata za članstvo u EU, Brandl je ocijenio da svi moraju jače da se potrude u domenu evropskih integracija, kako bi ideja socijalne Evrope bila bliža našim društvima.

„Vidjeli smo u izvještajima da su određeni pomaci konstatovani. Međutim, ima i puno deficita na koje treba ukazati. U jednom dijelu tog izvještaja su navedeni konkretni zadaci koje treba realizovati i tu vidimo nove zakone o radu i o zaštiti na radu“, rekao je Brandl.

Državna sekretarka u Ministarstvu rada i socijalnog staranja, Vukica Jelić, saopštila je da načela Evropskog socijalnog stuba predstavljaju odrednice za kreiranje politika socijalne zaštite u Crnoj Gori i da je izgradnja sistema socijalne zaštite, koji zadovoljava potrebe svih koji žive u Crnoj Gori, cilj svih u Vladi.

„Imajući u vidu da crnogorsko tržište rada i pored značajnih rezultata i dalje karakterišu visoka neaktivnost radne snage i niska stopa zaposlenosti, posebno žena, kao i da postoje regionalne razlike na tržištu rada, u narednom periodu jačaće se napori da stepen iskorištenosti ljudskih resursa bude veći“, zaključila je Jelić.

Najčitanije