fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSnižena stopa PDV-a bitan korak za podršku ugostiteljstvu

Snižena stopa PDV-a bitan korak za podršku ugostiteljstvu

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Smanjenje stope poreza na dodatu vrijednost (PDV) za četiri hiljade ugostitelja i hotelijera je mali, ali bitan korak ka podršci tom sektoru koji je najugroženiji zbog krize izazvane koronavirusom, ocijenjeno je iz Socijaldemokratske partije (SDP).

Portparol i član Predsjedništva SDP-a, Mirko Stanić, rekao je da će te kompanije, većinom mali i srednji biznis, biti u fokusu politike te stranke i u narednom periodu.

“SDP je odmah po početku krize izazvane koronavirusom kao jednu od suštinskih mjera pomoći crnogorskim ugostiteljima i hotelijerima predložila zakon kojim bi se smanjila stopa PDV sa 21 odsto na sedam odsto za sve ugostiteljske objekte koji prižaju usluge pripremanja i usluživanja hrane, pića i napitaka”, naveo je Stanić u saopštenju.

On smatra da na taj način treba pomoći skoro četiri hiljade ugostitelja koji su suočeni sa ogromnim izazovima zbog značajno manjeg prometa ove godine u odnosu na prethodne.

“Za taj zakonski predlog smo dobili podršku brojnih privrednika, a na ovaj način bi se i ispravila nepravda po kojoj je samo nekoliko privilegovanih hotelijera imalo stopu od sedam odsto na ugostiteljske usluge, dok su svi ostali plaćali 21 odsto”, rekao je Stanić.

Nažalost, kako je dodao, crnogorska vlast je u tom trenutku puno više vjerovala izjavama guvernera Centralne banke (CBCG), Radoja Žugića da neće biti ekonomskog pada čak ni uz veliki pad u turizmu, nego realnim projekcijama koje je ta partija iznosila na osnovu podataka od privrednika i njihovih strukovnih udruženja.

“Skupština je, ipak, posljednjeg dana zasijedanja usvojila predlog snižene stope PDV, iako je prethodno čak tri puta odbila da uvrsti naš gotovo istovjetni zakon u dnevni red. Iako smo svjesni da je ova mjera možda došla kasno i da nije dovoljna, jasno je da je ovo još jedna pobjeda ekonomsko-socijalne politike SDP-a”, rekao je Stanić.

Paket ekonomsko-socijalnih mjera SDP je, kako je zaključio, bez dileme najbolji za sve građane Crne Gore, jer samo uz njegovu realizaciju može se doći do prosječne plate od 700 EUR, prosječne penzije od 350 EUR i minimalne plate od 300 EUR do kraja 2024. godine.

Najčitanije

Roma, Atalanta, Bajer i Marsej u polufinalu

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Rome, Atalante, Bajera iz Leverkuzena i Marseja plasirali su se...