fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSnažiti administrativne kapacitete za realizaciju mjera u ribarstvu i akvakulturi

Snažiti administrativne kapacitete za realizaciju mjera u ribarstvu i akvakulturi

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Administrativne kapacitete svih službi za realizaciju strukturnih mjera u ribarstvu i akvakulturi potrebno je snažiti, kako bi se raspoloživa sredstva podrške mogla na što bolji način iskoristiti, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Delegacija Ministarstva sa predstavnicima Direktorata za ribarstvo, Službe za finansije, računovodstvo i javne nabavke, kao i predstavnik Odjeljenja za ekonomske analize i tržište, boravila je u Hrvatskoj u svrhu bilateralne posjete kolegama Uprave za ribarstvo hrvatskog Ministarstva poljoprivrede, u cilju razmjene iskustava za upravljanje i kontrolu sprovođenja Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo.

U susretu realizaciji MIDAS 2 projekta i sprovođenju pripremljenog Operativnog priručnika za korišćenje grant podrške za investicije u ribolovne plovne objekte, uključujući ribolovnu opremu i ribolovne uređaje, predstavnici Ministarstva su sa kolegama iz Hrvatske razmijenili iskustva i imali priliku da čuju o realizaciji strukturnih mjera kroz EU Fond za pomorstvo i ribarstvo, čije su procedure realizacije bliske procedurama Svjetske banke (SB).

„Tokom višednevnog rada, govorilo se o sistemu upravljanja i kontrole sprovođenja Operativnog programa kroz zakonodavni okvir, određivanje i funkciju tijela, kao i o praćenju i evaluaciji“, navodi se u saopštenju.

Takođe, teme su se odnosile na procedure obrade zahtjeva i odobravanje investicija, kontrolu na terenu i zahtjeve za isplatu i plaćanja, ali i na informacioni sistem koji mora pratiti sve procedure u cilju njihovog objedinjavanja i praćenja.

Delegacija Ministarstva bila je i u radnoj posjeti Institutu za oceanografiju i ribarstvo u Splitu, gdje su razgovarali o saradnji, realizaciji Okvira za prikupljenje podataka (DCF), realizaciji strukturnih mjera u okviru EU Fonda za pomorstvo i ribarstvo, kao i o drugim aktelnim temama.

Kolege iz Hrvatske istakle su otvorenost za svoju pomoć i podršku u svim procesima pregovora sa EU, koji su pred Crnom Gorom.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije