fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSnažan rast indeksa na početku sedmice

Snažan rast indeksa na početku sedmice

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene akcija na Wall Streetu u ponedjeljak su snažno porasle, zahvaljujući boljim nego što se očekivalo rezultatima američke i kineske ekonomije, pa su vijesti o širenju koronavirusa u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) ostale u drugom planu.

Dow Jones je skočio 1,78 odsto na 26.287 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,59 odsto na 3.179 bodova, a Nasdaq indeks 2,21 odsto na rekordnih 10.433 boda, prenosi Hrportfolio.

Ulagače je ohrabrio izvještaj Instituta za menadžere nabavke (ISM), prema kojem je u junu indeks aktivnosti u uslužnom sektoru SAD-a skočio na 57,1 bod, najviši nivo od februara, odnosno prije pandemije koronavirusa.

„Te su brojke važne i pomažu u objašnjenju zašto raste povjerenje potrošača”, kazala je Quincy Krosby, analitičarka u kompaniji Prudential Financial.

Ulagače je, takođe, ohrabrio skok cijena dionica na kineskim berzama više od pet odsto, nakon niza znakova da se druga po veličini svjetska ekonomija oporavlja od koronakrize.

Za razliku od SAD-a, gdje broj zaraženih i umrlih od koronavirusa posljednjih dana raste rekordnom brzinom, situacija u Kini, u kojoj je taj virus izbio početkom godine, puno je bolja, a svi posljednji podaci pokazuju da se proizvodna i uslužna aktivnost u toj zemlji oporavljaju.

Zahvaljujući tome, na najvećoj svjetskoj berzi je nastavljen rast cijena dionica, iako je u 16 saveznih država SAD-a zabilježen rekordni skok broja oboljelih od Covida-19, što bi moglo narušiti proces postepenog pokretanja ekonomskih aktivnosti i usporiti oporavak privrede.

Zbog pandemije koronavirusa, svjetske berze su polovinom marta pale na najniže nivoe u više godina. Međutim, zahvaljujući velikim fiskalnim i monetarnim podsticajnim mjerama vlasti širom svijeta, od kraja marta do danas nadoknadile su veliki dio prethodnih gubitaka.

Zahvaljujući tome, na američkim berzama Nasdaq indeks je dostigao najviši nivo u istoriji, dok je Dow Jones od polovine marta skočio više od 40 odsto.

I na evropskim berzama cijene dionica su u ponedjeljak porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 2,09 odsto na 6.285 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 1,64 odsto na 12.733 boda, a pariski CAC 1,49 odsto na 5.081 bod.

Najčitanije