fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSnažan rast dionica

Snažan rast dionica

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica snažno porasle, a Nasdaq indeks dostigao je rekordni nivo, jer su ulagači optimistični i nadaju se brzom oporavku američke ekonomije od koronakrize.

Dow Jones skočio je 461 bod ili 1,7 odsto, na 27.572 boda, dok je S&P 500 porastao 1,2 odsto, na 3.232 boda, a Nasdaq indeks 1,13 odsto, na 9.924 boda, prenosi SEEbiz.

Na najvećoj svjetskoj berzi vlada euforija od petka, kada je objavljeno da je u maju broj zaposlenih u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) porastao 2,5 miliona, dok su analitičari očekivali gubitak oko osam miliona radnih mjesta, nakon što je mjesec prije izgubljeno više od 20 miliona radnih mjesta.

Neočekivano dobri podaci s tržišta rada podržali su nadu da je najgori period za američku ekonomiju završen i da s postupnim otvaranjem ostalih najvećih svjetskih ekonomija slijedi brzi oporavak od koronakrize i izlazak iz recesije.

„Postupno otvaranje globalne ekonomije podstiče optimizam, a ulagači se nadaju da će u drugoj polovini godine uslijediti V-oblik oporavka američke privrede“, kazao je strateg u firmi CFRA Research,Sam Stovall.

Nakon što je zbog strogih mjera za zauzdavanje širenja koronavirusa u svijetu globalna ekonomija bila paralizovana, u drugoj polovimi marta indeksi na svjetskim berzama su pali na najniže nivoe u više godina.

Međutim, zahvaljujući ogromnim fiskalnim i monetarnim podsticajima vlasti, S&P 500 indeks porastao je više od 30 odsto od 23. marta.

Sada je od rekordnih nivoa, dostignutih 19. februara, udaljen manje od pet odsto, dok je Nasdaq indeks nadoknadio sve gubitke i dostigao novu najviši nivo u istoriji.

U fokusu ulagača biće narednih dana sjednica američke centralne banke, Federalnih rezervi (Fed). Ulagači čekaju nove poruke iz Feda o aktuelnoj situaciji, nakon što je na sjednici u aprilu predsjednik Feda Jerome Powell poručio da bi američka ekonomija posljedice koronakrize mogla osjećati i duže od godinu.

Na evropskim berzama cijene dionica su pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,18 odsto, na 6.472 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,22 odsto, na 12.819 bodova, a pariski CAC 0,43 odsto, na 5.175 bodova.

Najčitanije