fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSnažan rast cijena nafte

Snažan rast cijena nafte

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte naglo su porasle u ponedjeljak u azijskoj trgovini, što je rezultat sporazuma o njenom smanjenju proizvodnje.

Za barel nafte u zapadnom Teksasu, isporučen u maju, 23,94 USD trebalo je odbiti u poslijepodnevnom azijskom trgovanju, što je povećanje od oko pet odsto. Budućnost sirove nafte Brent porasla je u junu 4,2 odsto u odnosu na 32,83 USD, prenosi SEEbiz.

Postoji zdrav porast cijene crnog zlata koje je, uprkos dvocifrenim porastima i padovima, posljednjih sedmica ograničen. Analitičari strahuju da će uprkos sporazumu o smanjenju proizvodnje tržište i dalje biti preplavljeno zalihama nafte, jer je pandemija novog koronavirusa silno potražena.

Ministri članica grupe OPEC+, koju čine članovi Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i drugi glavni proizvođači nafte, na videokonferenciji u nedjelju dogovorili su da smanje prozvodnju nafte 9,7 miliona barela dnevno u maju i junu, objavio je na Twitteru meksički ministar energetike Rocio Nahle.

Da je postignut dogovor o smanjenju svjetske proizvodnje nafte za oko deset odsto objavili su zvaničnici nekoliko država koje su učestvovale na sastanku putem video veze.

“Sastanak je završio konsenzusom proizvođača OPEC+ o smanjivanju proizvodnje od maja”, napisao je na Twitteru saudijski ministar energetike, Abdul Aziz bin Salman.

Najčitanije