fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeSnažan rast cijena dionica

Snažan rast cijena dionica

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene dionica na Vol stritu u četvrtak su snažno porasle, treći dan uzastopno, jer su ulagače ohrabrili dobri poslovni rezultati kompanija i optimistične poruke iz Vašingtona i Pekinga o trgovinskim pregovorima.

Dow Jones skočio je 1,06 odsto na 25.380 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,06 odsto na 2.740 poena, a Nasdaq indeks 1,75 odsto na 7.434 boda.

Ulagače je ohrabrila poruka američkog predsjednika, Donalda Trumpa, nakon telefonskog razgovora s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom da trgovinski razgovori “lijepo napreduju”, prenosi Hina.

Trump je najavio da će se s kineskim kolegom sastati na samitu Grupe 20 najrazvijenijih zemalja (G20) u Argentini krajem mjeseca.

Potvrda je stigla i iz Pekinga gdje je Xi kazao da se nada da će dvije zemlje ostvariti stabilan i zdrav odnos.

Zahvaljujući tome, splasnula su strahovanja od eskalacije trgovinskog sukoba između dvije najveće svjetske ekonomije, koje već mjesecima međusobno nameću uvozne carine.

„Ove poruke podstakle su nadu da bi Sjedinjene Američke Države (SAD) i Kina mogle postići dogovor o trgovini”, rekao je strateg u firmi StateStone Wealth, Robert Pavlik.

Zahvaljujući tome je među najvećim dobitnicima, s prosječnim rastom cijena od 1,7 odsto, bio industrijski sektor, koji je vrlo osjetljiv na trgovinska pitanja.

Još je snažnije, tri odsto, skočio S&P indeks rudarskog sektora, pri čemu je najveći dobitnik bila dionica DowDuPonta sa skokom cijene više od odsam odsto, nakon što je ta kompanija izvijestila o boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima.

I većina ostalih kompanija izvještava o boljim rezultatima nego što se očekivalo. Od oko 350 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su do sads objavile rezultate, njih 77 odsto je nadmašilo očekivanja.

Stoga sada analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija u trećem tromjesečju porasle 26,2 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period, dok su na početku sezone objava izvještaja očekivali rast od 21,5 odsto.

Snažno su, u prosjeku 1,2 odsto, porasle i cijene dionica u tehnološkom sektoru, nastavljajući oporavak nakon nedavnog oštrog pada.

Međutim, taj bi se sektor danas mogao naći pod pritiskom, jer su ulagače razočarale slabije nego što se očekivalo procjene Apple-a o prihodima u četvrtom tromjesečju.

Zbog toga je cijena dionice najveće svjetske tehnološke kompanije po tržišnoj vrijednosti nakon zatvaranja Vol strita potonula više od četiri odsto, iako su njeni prihodi i zarada u trećem kvartalu bili nešto boji od očekivanja analitičara.

S&P 500 u oktobru izgubio je skoro sedam odsto.

Na evropskim berzama se trgovalo oprezno.

Londonski FTSE indeks oslabio je 0,19 odsto na 7.114 bodova, a pariski CAC 0,15 odsto na 5.085 poena. Frankfurtski DAX porastao je 0,18 odsto na 11.468 bodova.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije

Institut za javno zdravlje, IJZ, hpv vakcinacija

IJZ: Dodatni termini za HPV vakcinaciju

Podgorica, (MINA) - Institut za javno zdravlje (IJZ) i domovi zdravlja organizovaće tokom naredne...