fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeSnažan rast berzanskih indeksa

Snažan rast berzanskih indeksa

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u utorak berzanski indeksi snažno porasli drugi dan zaredom, pa su zabilježili najveći kvartalni skok u više od dvije decenije jer se ulagači nadaju relativno brzom oporavku ekonomije od koronakrize.

Dow Jones ojačao je 217 bodova ili 0,85 odsto, na 25.812 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,54 odsto, na 3.100 bodova, a Nasdaq indeks 1,87 odsto, na 10.058 bodova, prenosi SEEbiz.

Tako je drugo tromjesečje S&P 500 završio s dobitkom od 19,95 odsto, što je njegov najveći kvartalni skok od 1998. godine, za vrhunca tehnološke groznice.

Dow Jones porastao je u drugom tromjesečju 17,8 odsto, a Nasdaq indeks više od 30 odsto, najviše od 1999. godine.

S&P 500 indeks nadoknadio je u proteklom kvartalu gotovo sav gubitak iz prvog tromjesečja, kada je potonuo 20 odsto, što je bio njegov najveći kvartalni gubitak od finansijske krize 2008. godine.

Snažan skok cijena dionica u proteklom tromjesečju zahvaljuje se dosad neviđenim fiskalnim i monetarnim podsticajima, kao i postupnom otvaranju ekonomija, nakon što su prethodne restriktivne mjere usmjerene na suzbijanje koronavirusa zaustavile ekonomske aktivnosti.

Međutim, S&P 500 je i dalje u minusu oko četiri odsto od početka godine, a u julu je porastao samo oko dva odsto jer se širenje koronavirusa u svijetu još nije zaustavilo.

Broj zaraženih u svijetu premašio je deset miliona, dok je od tog virusa dosad umrlo više od 500 hiljada ljudi. Od toga je u SAD-u više od 2,5 miliona oboljelih, dok je umrlo više od 125 hiljada ljudi.

Vodeći stručnjak u SAD-u za zarazne bolesti, Anthony Fauci, kazao je da SAD ide u pogrešnom smjeru i moglo bi se dogoditi da dnevno bude i 100 hiljada novih slučajeva zaraze koronavirusom.

Tokom saslušanja u Senatu kazao je i da nema garancije da će SAD imati efikasnu vakcinu protiv Covida-19 do početka naredne godine.

To unosi nesigurnost u vezi sa ekonomijom, pa je predsjednik američke centralne banke, Federalne rezerve (Fed), Jerome Powell ponovio kako su izgledi za američku ekonomiju i dalje vrlo nesigurni.

Na evropskim berzama se trgovalo opreznije. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,9 odsto, na 6.169 bodova, a pariski CAC 0,19 odsto, na 4.935 bodova. Frankfurtski DAX porastao je 0,64 odsto, na 12.310 bodova.

Najčitanije

Tihomir Dragas, clan Predsjednistva Pokreta Evropa sad

Dragaš: Izvještaj Stejt departmenta potvrdio zloupotrebe Abazovićeve Vlade

Podgorica, (MINA) – Negativni izvještaj Stejt departmenta potvrdio je zloupotrebe Vlade Dritana Abazovića, kazao...