fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSmrću Lajovića zaustavljena ideja koja je danas rješenje za izlazak iz krize

Smrću Lajovića zaustavljena ideja koja je danas rješenje za izlazak iz krize

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Smrću dekana podgoričkog Ekonomskog fakulteta, Dragana Lajovića, zaustavljena je ideja uspostavljanja i razvoja socijalne tržišne ekonomije, koja je danas rješenje za izlazak iz krize izazvane pandemijom koronavirusa, saopštio je izvršni direktor Zanatske komore, Boris Marđonović.

Marđonović je kazao da je tragičnom smrću Lajovića na putu za Plovdiv, prije sedam godina, gdje je trebalo da učestvuje u osnivanju naučne mreže za saradnju srednjestaleške privrede sa akademskom zajednicom, prekinut značajan projekat za Crnu Goru.

“U pitanju je bila realizacija ideje uspostavljanja i razvoja socijalne tržišne ekonomije. Danas je ta tema ponovo veoma aktuelna i može predstavljati rješenje za izlazak iz krize”, naveo je Marđonović u saopštenju.

Socijalna tržišna ekonomija je, kako je objasnio, dominantan makroekonomski model u Evropskoj uniji (EU).

“Socijalna tržišna ekonomija garantuje svakome uspjeh, ko želi uzeti sudbinu u svoje ruke, ali ne na osnovu porijekla, porodičnih prihoda i veza, već na osnovu sopstvenih djela i rezultata”, rekao je Marđonović.

Prema njegovim riječima, smatra se da ekonomski uspjeh i blagostanje u socijalno-tržišnom makroekonomskom ambijentu donose fleksibilna i inovativna preduzeća kroz svoje inovacije, raznovrsnost proizvoda, usluga i entuzijazam.

“Zato su neophodni alati socijalne tržišne ekonomije, koje kreira država kroz konjunkturne programe”, dodao je Marđonović.

Principi socijalne tržišne ekonomije baziraju se na slobodi, demokratiji, konkurenciji, supsidijarnosti, privatnom vlasništvu i solidarnosti.

Marđonović smatra da su sistem jednakih šansi, slobodna i fer tržišna utakmica, rast, odgovornost i pravila, ključ za izlazak iz svih ekonomskih kriza uključujući i ovu koju je izazvala pandemija kroonavirusa.

“Nakon crnogorskog iskustva sa samoupravnim socijalizmom, koji je propao, a zatim i neoliberalne ekonomije, koja je produbila jaz u društvu, danas se prisjećamo početaka dijaloga o socijalnoj tržišnoj ekonomiji u Crnoj Gori, jer principi socijalne tržišne ekonomije postaju ponovo aktuelni u koronakrizi i savladavanju njenih posljedica”, poručio je Marđonović.

Marđonović je podsjetio da je sve počelo u decembru 2011. godine serijom predavanja o svjetskoj ekonomskoj krizi i putevima njenog savladavanja na primjeru Njemačke.

Lajović, koji je tada bio dekan Ekonomskog fakulteta i predsjednik Odbora direktora Investiciono-razvojnog fonda (IRF), ugostio je na Ekonomskom fakultetu eksperte Zanatske komore Koblenc, koji su predstavili alate socijalne tržišne ekonomije.

“S obzirom na važnost ove teme objavljujemo brošuru sa svih predavanja, čija se štampana verzija nalazi u biblioteci Ekonomskog fakulteta i Zanatskoj komori”, rekao je Marđonović.

Elektronska verzija brošure može se preuzeti sa linka https://zanapredak.jimdofree.com/smrcu-dragana-lajovica-zaustavljena-je-ideja-koja-je-danas-rjesenje-za-izlazak-iz-krize/

Najčitanije

Čađenović predsjednik Odbora direktora CEDIS-a

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Dosadašnji izvršni direktor Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS), Vladimir Čađenović, izabran je...