fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSmjena Damjanovića ne ide u prilog planu Spajića

Smjena Damjanovića ne ide u prilog planu Spajića

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Smjena direktora Uprave prihoda i carina, Aleksandra Damjanovića ne ide u prilog ostvarenja plana Evropa sad ministra finansija i socijalnog staranja Milojka Spajića, u dijelu koji se odnosi na najavljeno ukidanje zdravstvenog osiguranja, ocijenio je ekonomski analitičar Predrag Drecun.

On je portalu RTCG kazao da je Spajićev plan reformi koji bi obezbijedio rast prosječne i minimalne zarade u zemlji ostvariv, te ocjenjuje da ako pak ne uspije, razlog će biti pojedinačni politički interesi.

Komentarišući planirano ukidanje zdravstvenog osiguranja, koje bi shodno Maršalovom planu Evropa sad, uz ostale mjere poreske reforme, trebalo da dovede do značajnog povećanja prosječne plate, Drecun je rekao da prostora za to ima dovoljno, ali da je pitanje kako će to izvesti ova postavka Vlade.

On je naveo da primjećuje kako već između najvažnijih ministara nema jedinstvenih stavova, po ovom i po mnogim drugim pitanjima, prenosi portal RTCG.

Na pitanje postoji li opasnost da se zdravstvena zaštita na kraju ipak prebaci na teret građana, Drecun je odgovorio da opasnost uvijek postoji, ali da bi, ako bi se to desilo, to bio znak da je vlada zaista neodgovorna.

“I ta vlada ne bi opstala ni dva dana nakon pada sistema zdravstva. Bojim se da smjena Damjanovića ne ide u prilog ostvarenja Spajićevog plana. Spajić je povukao potez koji mu može donijeti slavu ako uspije, ili neslavan kraj ako ne uspije”, naveo je Drecun.

On je podsjetio da su neki radikalni planovi u posljednjih 30 godina davali rezultate, ali da su propadali zbog političkih interesa pojedinaca.

“Sjetimo se Anta Markovića koji je za nekoliko mjeseci podigao standard do kasnije nikad dostignutog nivoa. Ili Dragoslava Avramovića koji je ukrotio inflaciju za desetak minuta. Oba reformatora su nezasluženo neslavno završila. Rizik da se dogodi scenario iz pitanja postoji, ali on je determinisan mnogo više političkim faktorima, nego ekonomskim. Ako ne uspije plan siguran sam da će to biti zbog pojedinačnih političkih interesa”, ocijenio je Drecun.

On za sam Maršalov plan smatra da je ostvariv i podsjeća da je on odavno predlagao da najniža cijena rada bude 450 do 500 EUR, uz niže dažbine na neto zaradu.

“Bolja raspodjela znači uštede. Šta će nama 40 miliona EUR za konsultantske usluge? To je iznos kojim možete otvoriti makar četiri hiljade radnih mjesta. Ima još mnogo prostora i u zdravstvenom sistemu, i socijalnim davanjima. Čini mi se da Vlada još nije afirmisala preduzetništvo kao osnovnu vrijednost. Zatim dublje poresko zahvatanje u postojećoj ekonomiji, u dijelu one sive ili nevidljive ekonomije”, rekao je Drecun.

On smatra i da će Vlada posegnuti tokom naredne godine za još jednim zaduženjem, jer nema političkog konsenzusa o ovome, pa se nepotrebno troši vrijeme, umjesto da se radi.

“Mi smo budžet za ovu godinu čekali pola godine, a koliko još zakona čeka. Sa čisto ekonomske strane, odgovorno tvrdim da bi Crna Gora mogla za pet godina da bude u nivou Kipra, Grčke, Portugala, pa čak i nekih razvijeniji zemalja Evrope. Zašto ovo tvrdim? Mi još imamo resurse koje su netaknuti”, kazao je Drecun.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije