fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSmanjiti maržu i na integralni hljeb

Smanjiti maržu i na integralni hljeb

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Udruženje pekara Crne Gore, koje okuplja oko 400 pekara, obustavilo je isporuku hljeba i drugih pekarskih proizvoda trgovinskim lancima jer su marže i do 40 odsto, saopštio je predsjednik Udruženja Svetozar Radonjić.

Iz Udruženja su za TVCG kazali da im je prihvatljiva preporuka Vlade da se marže smanje kako bi se cijena vekne bijelog hljeba zadržala na 50 centi.

Trgovačka marža na hljeb prije petnaestak godina bila je pet odsto, sada je i do 40, kažu iz Udruženja pekara CG. Zbog visokih marži na pekarske proizvode Udruženje, koje okuplja oko 400 pekara, obustavilo je isporuku hljeba trgovačkim lancima već u aprilu.

“Maržama od 40 odsto pekari ne mogu da održe proizvodnju”, naveo je Radonjić, prenosi portal RTCG.

Iz Ministarstva ekonomskog razvoja su rekli da su ograničili cijenu vekne bijelog hljeba na 50 centi kako bi zaštitili standard građana. Održali su i sastanke s pekarskom industrijom kako bi našli način da podrže pekare. Vodeći računa o slobodi preduzetništva, Zakonu o zaštiti konkurencije donijeli su određene preporuke.

“Preporuke Vlade podrazumijevaju utvrđivanje marže kod trgovaca ne većem od 17 odsto na osnovnu veknu hljeba, obezbijediti plaćanje ne duže od 30 dana i kontinuirano snabdijevanje, utvrđivanje proizvođačke cijene hljeba pekarske industrije na nivou ne većem od 42 centa. Implementacijom ovog predloga trgovci i pekarska industrija pokazuju visok stepen društvene odgovornosti, a da pri tom ne trpe gubitke”, saopšteno je iz Ministarstva ekonomskog razvoja.

Iz Udruženja pekara kažu da im je prihvatljiv predlog Vlade.

“Te marže bi mogle da budu i deset centi”, naveo je Radonjić.

Građani očekuju da se zaustavi dalje poskupljenje osnovnih životnih namirnica.

Iz Udruženja pekara su rekli da bi trebalo razmotriti i smanjenje marže na integralni hljeb budući da u Crnoj Gori ima dosta građana koji ne mogu da konzumiraju pekarske proizvode s glutenom. Cijena polubijelog hljeba od pšenice koja je uvezena iz Francuske mogla bi da bude oko 40 centi, tvrdi Radonjić.

“To je pšenica dobrog kvaliteta. To brašno Vlada treba da podijeli, po nekim povoljnim kreditnim uslovima. Cijena hljeba od tog brašna ne bi bila preko 40 centi”, kazao je Radonjić.

Nevladina organizacija Institut za proizvodnju organske hrane pozvalo je predstavnike Vlade na promociju projekta početak jesenje sjetve domaćih autohtonih sjemena, krajem septembra. Crna Gora, kaže Radonjić, može da ima oko 100 hiljada hektara pod pšenicom umjesto sadašnjih hiljadu hektara.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

SNP

Kaluđerović: Bez odlaganja uvesti Amber Alert sistem

Podgorica, (MINA) - Poslanica Socijalističke narodne partije (SNP) Slađana Kaluđerović pozvala je Vladu i...