fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSlovenački mediji objavili članke o Crnoj Gori

Slovenački mediji objavili članke o Crnoj Gori

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Prestižni slovenački portal 24ur.com objavio je afirmativni članak o Crnoj Gori pod nazivom Nevjesta Jadrana – zaliv u kojem se razvija crnogorski zeleni boutique turizam.

Novinari ovog portala, koji su u organizaciji Nacionalne turističke organizacije (NTO) boravili u studijskoj posjeti Crnoj Gori, u članku nijesu krili pozitivne impresije koje su ponijeli iz zemlje, a poseban utisak na njih ostavila je Boka Kotorska.

“Ako mislite na Crnu Goru kao na masovni turizam na plažama Sutomora ili na raznoliki noćni život u Budvi, romantična Boka Kotorska sa planinskim zaleđem može potpuno promijeniti vašu percepciju ove zemlje”, navodi se u tekstu.

U tekstu se, kako je saopšteno iz NTO-a, dodaje da je Boka Kotorska veličanstvena 30 kilometara duga uvala na krajnjem sjeveru crnogorske obale Jadranskog mora.

U tekstu se navodi i da NTO nastoji da privuče turiste da posjete manje poznata mjesta s naglaskom na seoska domaćinstva, istovremeno razvijajući održivost i zeleni turizam.

Novinari portala su se osvrnuli i na specifičnosti ponude Crne Gore.

Govoreći o crnogorskoj istoriji u kulturi, novinari su naveli da se u Prijestonici Cetinje nalazi čak 70 odsto kulturne baštine cijele zemlje.

Prije tri godine, u skladu sa nastojanjima razvoja održivog turizma, Cetinje je u svoju ponudu uvrstilo vožnju električnim vozićem koja košta dva ili tri EUR, u zavisnosti od toga da li je u pitanju kraći ili duži obilazak.

“Tokom otprilike pola sata vožnje saznaćete, između ostalog, da je između 1910. i 1914. godine na Cetinju bilo čak 13 ambasada. Danas su te zgrade uglavnom u državnom vlasništvu, u kojima se nalaze knjižara, Muzička i Akademija dramske umjetnosti, Gradska kafana, Etnografski muzej. Na Cetinju su izgrađene prva škola, prva bolnica, prva apoteka i prvi zavod za žensko obrazovanje”, piše portal.

Iz NTO-a su saopštili da je i nedeljnik Dnevnik, čiji su novinari takođe boravili u okviru iste studijske posjete, objavio članak o Crnoj Gori kao destinaciji koju karakterišu mnoge zanimljivosti.

U tekstu se navodi da je Crna Gora popularno turističko odredište i da je lijepa u svim godišnjim dobima.

“Crna Gora i dalje ostaje popularno turističko odredište među Slovencima. Iako je obala ta koja privlači najviše ljudi u ljetnim mjesecima, ‘divlja ljepotica’ lijepa je u svim godišnjim dobima. Osim istorijskih gradova, gostoprimstvo ostaje ono na šta se Crnogorci mogu kladiti”, piše Dnevnik.

Posebno interesantno za novinare bilo je saznanje da svjetski poznata kuvarica i dobitnica dvije mišelinove zvjezdice, Ana Roš, dolazi u Kotor da održi radionicu kuvanja u petak i subotu.

U tekstu se navodi da svako ko posjeti taj grad mora se navići na društvo mačaka.

“Prema lokalnom vodiču, one su postale zaštitnice grada vjekovima unazad, kada je bila prisutna kuga. Mačke su bile te koje su lovile miševe i štakore kako bi spriječile širenje bolesti. Danas ima daleko manje mačaka, a postoji i gospođa koja ih hrani, kao i veterinar koji brine o njihovom zdravlju”, piše Dnevnik.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije