fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSlaba trgovina na tržištu kapitala

Slaba trgovina na tržištu kapitala

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Skroman promet i pad indeksa obilježili su sedmicu na Montenegroberzi u kojoj se trgovalo akcijama samo nekoliko kompanija.

Pokazatelj vrijednosti deset najboljih kompanija MNSE10 pao je neznatno na 679,55 poena, a MONEX 0,4 odsto na 10.077,97 bodova.

Promet, realizovan kroz svega 11 transakcija, bio je pet puta manji od prošlosedmičnog i iznosio je 28,18 hiljada EUR.

Najveće učešće u prometu i količini prodatih akcija imalo je barsko preduzeće Absolute.

Dionice te kompanije zadržale su prošlosedmičnu cijenu od 33 centa.

Po nepromijenjenoj cijeni trgovalo se i akcijama Republičkog zavoda za urbanizam i projektovanje od 40 centi.

Poskupile su akcije kompanije Sveti Stefan hoteli Budva 8,7 odsto na 2,5 EUR.

Gubili su Ulcinjska rivijera 9,7 odsto na 3,24 EUR i Crnogorski elektroprenosni sistem 3,5 odsto na 55 centi.

Sedmicu je obilježila vijest da je crnogorski nacionalni avio-prevoznik, Montenegro Airlines (MA), obnovio u srijedu avio-liniju sa Srbijom.

MA će pružiti mogućnost dolaska u Crnu Goru dva puta dnevno, na linijama iz Beograda ka Podgorici i Tivtu. Takođe će obezbijediti izuzetno povoljne cijene karata koje idu od 109 EUR do 119 EUR, sa svim taksama.

Elektroprivreda (EPCG), čijim akcijama se ove sedmice nije trgovalo, obilježila je 110 godina postojanja i uspješnog rada.

Takođe su ove sedmice, u hidroelektrani (HE) Perućica, montirana dva nova blok transformatora sa pripadajućom opremom, od ukupno pet koliko je ugovoreno sa konzorcijumom koji predvodi zagrebačka kompanija Končar – distributivni i specijalni transformatori.

Novi transformatori su zamijenili postrojenja istog proizvođača koja su postavljena još 1958. godine i bila u funkciji od samog početka rada Perućice.

Ove sedmice je u okviru kompanije Uniprom KAP otvorena fabrika bileta – trupaca koja će zapošljavati oko 80 radnika.

Investicija, vrijedna oko 15 miliona EUR, realizovana je u vrlo kratkom roku.

Fabriku su otvorili crnogorski predsjednik Milo Đukanović i vlasnik Uniprom KAP-a, Veselin Pejović.

Ove sedmice je i Ministarstvo održivog razvoja i turizma pozvalo sve zainteresovane da do kraja godine podnesu zahtjeve za subvencionisanje kamate tokom grejs perioda datog prilikom reprograma postojećih namjenskih kredita za turizam i ugostiteljstvo.

Javni poziv se objavljuje na osnovu Vladinog trećeg paketa socio-ekonomskih mjera, u okviru kojeg je kreirana mjera podrške sektoru turizma.

Ministarstvo je pozvalo sve zainteresovane pojedince, preduzeća i preduzetnike, koju su registrovani za obavljanje turističke i ugostiteljske djelatnosti da Ministarstvu do 31. decembra podnesu zahtjeve za subvencionisanje kamate na zaključene ugovore o reprogramu namjenskih kredita za turizam i ugostiteljstvo koji su ostvareni kod poslovnih banaka i Investiciono-razvojnog fonda (IRF).

Grejs period tokom kojeg se vrši subvencionisanje kamate može biti najviše do dvije godine.

Subvencija kamate će se odobriti samo za ugovore o reprogramiranim namjenskim kreditima za turizam i ugostiteljstvo koji su zaključeni nakon 19. marta ove godine, pod jednakim ili povoljnijim uslovima za podnosioce zahtjeva, u smislu visine ugovorene kamatne stope.

Najčitanije