fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSkupština usvojila Program razvoja Prijestonice Cetinje za narednu godinu

Skupština usvojila Program razvoja Prijestonice Cetinje za narednu godinu

Cetinje, (MINA-BUSINESS) – Skupština Prijestonice Cetinje usvojila je danas Program razvoja tog grada za narednu godinu, kojim se kroz 14 projekata trasira njegov infrastrukturni razvoj.

Gradonačelnik Prijestonice Cetinje, Aleksandar Kašćelan, zahvalio se odbornicima i odbornicama na konstruktivnim predlozima i sugestijama, ali i na kritikama koju su uputili na predlog Programa razvoja.

“U demokratskom i građanskom društvu za koje se lokalna vlast zalaže, u gradu koji vidimo kao okosnicu naše državnosti važno da se čujemo i da se uvažavamo, jer smo po mnogo čemu obrazac za sve ostale“, naveo je Kašćelan.

On je ocijenio da je dokument o kojem su debatovali, nekada žučno i kritički, nekada polemički i argumentovano, pažljivo koncipiran, dobro promišljen i obuhvatan.

“Uostalom, naučili smo neke praktične lekcije iz prethodnog perioda, ali i sebi postavili visok zadatak – da uradimo što više i da nastavimo sa visokim procentom ostvarenja planiranog, kakav je i bio to slučaj u prošloj godini“, kazao je Kašćelan.

On je, kako je saopšteno iz Kabineta gradonačelnika, podsjetio da je Prijestonica u prošloj godini potrošila gotovo sva sredstva, odnosno 97 odsto novca koji joj je opredijeljen kroz Zakon o Prijestonici, a da je ove godine, uprkos pandemiji koronavirusa i drugim otežavajućim okolnostima, do 1. oktobra realizovala i ugovorila realizaciju projekata u vrijednosti od oko četiri miliona EUR.

„Ovo su argumenti na kojima gradimo našu viziju razvoja Prijestonice kroz Program razvoja za narednu godinu. Tačno je da je u Predlogu navedeno 14 projekata, ali je isto tako tačno da su pojedine projektne pozicije iz prethodnog perioda sublimirane u drugim tačkama radi lakšeg praćenja, a sve u skladu sa opredjeljenjem da se aktivnostima pristupa racionalno, pragmatično i da se to, što se usvoji na Skupštini i Senatu, može realizovati u postavljenim rokovima“, rekao je Kašćelan.

On je negirao ocjene da se odustalo od nekih važnih projekata.

„Uvjeravam vas da to nije tako, već da se na svakom projektu radi u skladu sa zakonskim i realnim mogućnostima na terenu, te da su neki od projekata završeni ili su u fazi realizacije“, naveo je Kašćelan.

On tvrdi da je vlast prilikom koncipiranja Programa razvoja imala u vidu interese građana koji su se preko mjesnih zajednica ili obraćanjem službama Prijestonice izjašnjavali o potrebama njihovih lokalnih sredina.

„Takođe, imali smo u vidu i projekte koje su u prethodnom periodu označeni kao strateški, i koji kao takvi imaju svoje mjesto u Programu“, dodao je Kašćelan.

On smatra da je Program razvoja za narednu godinu, koji je planiran na 6,9 miliona EUR, dobra osnova za razvoj grada i seoskog područja, za nova zapošljavanja i unapređenje infrastrukture, jer predstavlja realni iskaz volje lokalne vlasti da udovolji potrebama i zahtjevima građana.

„On je realan nastavak ovogodišnjeg programa, za kojeg vjerujemo da će, poput prošlogodišnjeg, u najvećoj mjeri biti ostvaren. Važno je napomenuti da ovaj iznos nije konačan i da će zavisiti od budžeta Crne Gore za narednu godinu. Kao što je poznato, shodno Zakonu o Prijestonici, za projekte u našem gradu izdvaja se 0,6 odsto državnog budžeta“, precizirao je Kašćelan.

On smatra da su ozbiljan pristup poslu i rezultati koji su ostvareni u prethodnom periodu dovoljan razlog da odbornici podrže donošenje Programa, kako bi zajedno razvijali grad po mjeri svih njegovih građana.

Na dnevnom redu lokalnog parlamenta našlo se više od 20 tačaka, a među njima i dopuna Odluke o donošenju seta mjera za podršku privrednicima i građanima Prijestonice Cetinje, kao i izvještaj o ostvarenim primicima i izvršenim izdacima budžeta Prijestonice Cetinje za period od januara do juna.

U posmatranom periodu ostvarenje budžeta Prijestonice iznosilo je 3,34 miliona EUR ili 39 odsto od planiranog.

Sekretarka Sekretarijata za finansije i ekonomski razvoj, Branka Radović, kazala je da se, nažalost, na početku ove godine epidemiološka situacija značajno odrazila kako na čitavu zemlju, tako i na javne finansije u Prijestonici.

„Pad očekivanih budžetskih i naročito sopstvenih prihoda više od 35 odsto je rezultat pada ekonomskih aktivnosti, ali i pada sopstvenih prihoda“, objasnila je Radović.

Ona je, pozivajući se na dostupne podatke, navela da je 31. avgusta bio evidentan pad ukupnih prihoda više od 650 hiljada EUR.

„Prema našim procjenama do kraja godine očekujemo pad ukupnih prihoda – sopstvenih, ustupljenih i od transfera države – od gotovo 1,5 miliona EUR ili oko 18 odsto u odnosu na plan budžeta za ovu godinu“, kazala je Radović, navodeći da je takav razvoj situacije veliko opterećenje za lokalni budžet.

Ona je podsjetila da je Prijestonica Cetinje prošle godine naplatila sopstvene prihode u vrijednosti od gotovo dva miliona EUR.

Skupština je usvojila i izvještaje o radu, finansijske izvještaje i programe rada više javnih preduzeća kojima je Prijestonica osnivač, kao i odluke o uslovima i postupku finansiranja projekata i programa nevladinih organizacija, i o učešću predstavnika NVO u radnim grupama.

Najčitanije