fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSkupština da se izjasni o predloženim zakonima

Skupština da se izjasni o predloženim zakonima

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Skupština treba što prije da usvoji predložene zakone važne za državne finansije, među kojima i one o povećanju prihoda budžeta po osnovu oporezivanja neprijavljenih prihoda, kojim se stiču preduslovi za utvrđivanje porijekla imovine, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

“Radi se o Predlogu izmjena i dopuna Zakona o poreskoj administraciji, koji je osnov za obračun sa onima koji ne prijavljuju prihode, uz predložene dopune Zakona o finansiranju lokalne samouprave. Predlozi su u skupštinskoj proceduri od 14. maja, kada ih je Vlada uputila na razmatranje i usvajanje po hitnom postupku”, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva su podsjetili da je Zakonom o porezu na dohodak fizičkih lica, čije izmjene je inicirala Vlada, a usvojio parlament, predviđeno da stopa za neprijavljeni prihod bude 80 odsto.

“Međutim, potrebne su izmjene i dopune preostala dva zakonska rješenja o poreskoj administraciji i finansiranju lokalne samouprave, da bi se obezbijedio način na koji će država naplaćivati te prihode”, objasnili su iz Ministarstva.

Planirani prihod, koji bi se ostvario usvajanjem i primjenom seta zakona, iznosi 20 miliona EUR na polugodišnjem nivou, odnosno 40 miliona godišnje.

“Pored povećanja prihoda državnog budžeta i poboljšanja životnog standarda građana, upoređivanje vrijednosti imovine sa prijavljenim prihodima predstavlja jedan od efikasnih alata u borbi protiv korupcije”, rekli su iz Ministarstva.

Oni su podsjetili da je cilj planiranih izmjena regulative unapređenje efikasnosti poreskog sistema i sprečavanje zloupotreba.

“Tako predložena politika Vlade, kroz izmjene seta poreskih zakona, eliminiše i lukrativnu komponentu izbegavanja prijavljivanja prihoda ili bavljenja nezakonitim aktivnostima, te djeluje preventivno na sve koji posežu za takvim sredstvima radi uvećanja imovine”, objašnjeno je iz Ministarstva.

Oni su podsjetili da su Zakonom o budžetu za ovu godinu planirani dodatni prihodi predloženim zakonskim rješenjima, među kojima je i Predlog izmjena i dopuna Zakona o akcizama sa amandmanima,

“Potrebno je što prije razmotriti, odnosno usvojiti predloge, da ne bi došlo do promjene dinamike naplate prihoda”, poručili su iz Ministarstva.

Najčitanije