fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSkoro 80 odsto članica očekuje pad prihoda

Skoro 80 odsto članica očekuje pad prihoda

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Članice Američke privredne komore u Crnoj Gori (AmCham), njih skoro 80 odsto, očekuje pad prihoda u ovoj godini, zbog pandemije koronavirusa, pokazali su rezultati ankete koju je sprovela ta organizacija.

“Trećina članica AmCham očekuje pad prihoda veći od 30 odsto, dok 49 odsto njih očekuje od deset do 30 odsto niže prihode“, pokazali su rezultati ankete.

Anketu je sprovela izvršna kancelarija AmCham-a među kompanijama članicama, radi prikupljanja informacija o očekivanjima u pogledu ekonomskog efekta pandemije COVID-19 na njihovo poslovanje.

AmCham članice očekuju da će smanjenje prihoda biti pokriveno najviše kroz smanjenje operativnih troškova, 78 odsto, akumulirane rezerve iz ranijih perioda, 56 odsto, Vladine mjere, 42 odsto, smanjenje plata, 31 odsto i otpuštanje zaposlenih, 17 odsto.

„Od 78 odsto ispitanih članica, koje su navele očekivani pad operativnih troškova, 20 odsto njih očekuje da će smanjenje biti u većem procentu od 30 odsto, dok 47 odsto smatra da će biti između deset i 30 odsto. Stoga možemo govoriti o vrlo značajnom očekivanom uticaju na operativne aktivnosti kompanija“, navodi se u saopštenju AmCham-a.

Iz AmCham-a su kazali da ohrabruje što kompanije članice, zahvaljujući dobrom poslovanju u prethodnim periodima, imaju rezerve koje mogu iskoristiti kao jedan od instrumenata oporavka, na šta je ukazalo njih 56 odsto.

„Takođe, Vladine trenutne i buduće mjere su treći instrument oporavka, na koji je ukazalo manje od polovine članica. Naime, 42 odsto članica komore je odabralo te mjere kao jedan od alata za savladavanje poteškoća u poslovanju”, dodaje se u saopštenju.

Anketa je pokazala da od 31 odsto kompanija članica koje očekuju smanjenje plata svojih zaposlenih, njih 56 odsto očekuje da će to smanjenje biti najmanje deset odsto.

Od 17 odsto članica koje su navele da očekuju otpuštanje zaposlenih, njih 60 odsto očekuje da će ono biti najmanje deset odsto.

“Na pitanje kako trenutna situacija utiče na njihov biznis, kompanije su najviše navodile otkazivanje unutrašnjih i vanjskih događaja i internih i eksternih putovanja, uvođenje rada od kuće, gubitak klijenata i zatvaranje kancelarija, odnosno prekid proizvodnje“, rekli su iz AmCham-a.

Izvršna kancelarija AmCham-a je sprovela istraživanje u periodu od 1. do 16. aprila, a u njemu je učestvovala polovina članica.

“Svrha istraživanja je da pruži donosiocima odluka bolji pregled očekivanog uticaja pandemije COVID-19 na biznis ambijent, kao i da pomogne u kreiranju vrsta mjera i prilagodi ih trenutnoj makroekonomskoj situaciji Crne Gore”, navodi se u saopštenju.

Najčitanije