fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSkok u tehnološkom sektoru

Skok u tehnološkom sektoru

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica porasle, najviše tehnoloških divova, a dobro raspoloženje na tržištu pogurali su ekonomski podaci koji su odagnali strahovanja ulagača od recesije.

Dow Jones ojačao je 1,34 odsto na 32.654 boda, dok je S&P 500 skočio 2,02 odsto na 4.088 poena, a Nasdaq indeks 2,76 odsto na 11.984 boda, prenosi SEEbiz.

Ulagače su ohrabrili bolji nego što se očekivalo pokazatelji iz najveće svjetske ekonomije.

Promet u trgovini na malo porastao je u aprilu 0,9 odsto, dok je rast industrijske proizvodnje u istom mjesecu ubrzan na 1,1 odsto, s 0,9 odsto mjesec ranije.

To je odagnalo strahove da bi zbog agresivnog povećanja kamatnih stopa američke centralne banke, Federalne rezerve (Fed), ekonomija mogla uroniti u recesiju, s obzirom na to da je u prvom tromjesečju bruto domaći proizvod (BDP) pao na kvartalnom nivou.

„Nakon nekoliko loših podataka, ovi novi ukazuju na rast ekonomije na početku drugog tromjesečja, a ne na recesiju”, rekao je ekonomista u Comerica Bank, Bill Adams.

Zahvaljujući tome, u deset od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa, cijene dionica su porasle.

Rastu S&P 500 i Nasdaq indeksa najviše je doprinio skok cijena dionica tehnoloških divova, kao što su Microsoft, Apple, Tesla i Amazon, između dva i pet odsto.

Posljednjih dana tržište se pokušava oporaviti, nakon što je sedmicama bilo pod pritiskom, zbog čega je prošle sedmice S&P 500 zaronio na najnižu vrijednost od marta prošle godine.

No, prepreke tržištu su i dalje prisutne. Najviše se raspravlja o daljnjem zaoštravanju monetarne politike Fed-a.

Kako bi suzbio inflaciju, koja se kreće na najvišim vrijednostima u 40 godina, Fed je početkom maja povećao kamatne stope 0,5 procentnih poena, nakon što ih je u martu povisio 0,25 procentnih poena.

I na narednim sjednicama razmatraće se povećanje kamata za 0,5 procentnih poena.

Osim toga, ulagače zabrinjavaju rat u Ukrajini, poremećaji u lancima nabavke i oštro usporavanje rasta kineske privrede zbog zatvaranja niza gradova u cilju suzbijanja širenja covida-19.

I na evropskim berzama cijene dionica su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,72 odsto na 7.518 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 1,59 odsto na 14.185 poena, a pariski CAC 1,3 odsto na 6.430 bodova.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije