fbpx
NaslovnicaBusiness Top StorySkijalištima 1,18 miliona EUR iz budžeta

Skijalištima 1,18 miliona EUR iz budžeta

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Iz državnog budžeta ove godine biće izdvojeno 1,18 miliona EUR kako bi Skijališta Crne Gore mogla da posluju, a izvjesno je da će se ta praksa nastaviti i narednih godina dok firma ne bude mogla sama da se izdržava.

Vijesti pišu da će samo za zarade biti izdvojeno 900 hiljada EUR, iako ni na zvanično otvorenom skijalištu Kolašin 1600 još nema skijanja, zbog nedostatka snijega. Prošle godine je za plate izdvojeno oko 571 hiljada EUR.

Skijališta Crne Gore su preduzeće koje je osnovala Vlada za upravljanje novim ski centrima kao što su Kolašin 1600, Cmiljača, Žarski, Torine, Jelovica i Planinski centar Komovi i Eco adventure park Komovi. Od tih sadržaja, do sada je, u februaru prošle godine, otvoreno samo djelimično završeno skijalište Kolašin 1600.

Prema finansijskom planu Skijališta Crne Gore za ovu godinu, planiran je prihod od 650 hiljada EUR, najviše od prodaje ski-pasova tokom zimske turističke sezone i turističkih vožnji žičarom ljeti.

Finasijskim planom i programom za ovu godinu predviđeno je da se od prodaje ski-pasova prihoduje 185,95 hiljada EUR, a tokom ljetnje sezone 45 hiljada.

Iako je, barem kalendarski, zimska sezona poodmakla, na skijalištu Kolašin 1600 praktično nema dnevnih prihoda od ski-pasova, zbog nedostatka snijega.

“Osim prihoda od poslovanja, izvor finansiranja su i transferi iz budžeta. Da bi planirani bilans bio pozitivan i preduzeće nesmetano moglo da funkcioniše, potrebno je dodatno 1,1 milion EUR za pokriće rashoda koji se odnose na troškove zarada zaposlenih u iznosu od 900 hiljada EUR, amortizacije od 30 hiljada, ostale poslovne rahode 159 hiljada, troškove materijala 11 hiljada i 85 hiljada za nabavku opreme. Neiskorišćena sredstva, ako ih bude, koristiće se za servisiranje obaveza u budućem periodu poštujući princip racionalnosti”, navodi se u finansijskom planu.

Najčitanije