fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSki centar Žarski veliki potencijal za razvoj turizma

Ski centar Žarski veliki potencijal za razvoj turizma

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Gradnja ski centra Žarski predstavlja veliki potencijal za razvoj seoskog i zimskog turizma, čime će se omogućiti mladima da ostanu na sjeveru da žive, ocijenio je ministar ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, Ratko Mitrović.

On je, zajedno sa vršiocem dužnosti direktora Uprave javnih radova posjetio Opštinu Mojkovac, Borom Lučićem, i kazao da je to jedan od najljepših predjela na Bjelasici i predstavlja veliki potencijal za razvoj seoskog i zimskog turizma.

Mitrović je, kako je saopšteno iz resornog Ministarstva, razgovarao sa predsjednikom Opštine, Rankom Mišnićem, a obišao je i radove na ski centru Žarski.

“Posebno je značajan jer se planira izgradnja ski centra Žarski i njegovo povezivanje sa ski centrom Cmiljača koji pripada Opštini Bijelo Polje. Realizacijom ovih projekata omogućićemo da mladi ostanu na sjeveru da žive, a korist će imati i lokalni poljoprivrednici“, rekao je Mitrović.

Lučić je kazao da ski centar Žarski predstavlja dobar projekat od koga će svi imati koristi.

„Kada sve ovo bude umreženo i kada bude završeno biće ovo veliki projekat. On će donijeti mnogo i Mojkovcu i uopšte sjeveru. Crna Gora se pretvara u zimski centar na Balkanu“, rekao je Lučić.

Mišnić je naveo da očekuje da će se ubrzati dinamika radova na izgradnji ski centra na Bjelasici.

„Drago mi je da je ministar prepoznao razvojne projekte Mojkovca. Što je prepoznao vrijednosti i kapacitete našeg dijela Bjelasice koje nam daju novu snagu da se u budućem periodu Mojkovac prepozna kao zimsko-ljetnji centar turizma“, rekao je Mišnić.

Realizacija projekta ski centar Žarski planirana je u dvije faze. Prva faza obuhvata radove na izgradnji putne infrastrukture sa parkingom, bazne stanice, primarne elektro energetske mreže, ski lifta, hidrotehničke i telekomunikacione infrastrukture, tri kilometra ski staza i nabavku neophodne mehanizacije i opreme. Druga faza obuhvata radove za osnježavanje staza.

“Ukupna ugovorena vrijednost usluga i radova za ski centar Žarski iznosi 17,53 miliona EUR. Do 1. juna realizovana su sredstva u vrijednosti od 10,73 miliona EUR”, navodi se u saopštenju.

Preostala sredstva u iznosu od 6,8 miliona EUR će se isplatiti nakon što se stvore finansijski uslovi.

“Planirano je da se do kraja 2024. godine završe svi ugovoreni radovi”, zaključuje se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije