fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSjutra će utvrditi konačni spisak kandidata

Sjutra će utvrditi konačni spisak kandidata

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Upravni odbor Privredne komore (PKCG) sjutra bi trebalo da utvrdi konačni spisak kandidata koji su ispunili uslove konkursa za imenovanje predsjednika te privredne asocijacije i da ih dostavi Skupštini te organizacije koja treba da izabere kandidata do kraja mjeseca.

Za tu poziciju, kako je Vijestima nezvanično potvrđeno u PKCG, prijavili su se vlasnik kompanije Stadion, Vojin Žugić, izvršni direktor kompanije Coca-Cola HBC Crna Gora i predsjednik Američke privredne komore u Crnoj Gori, Nikola Tripković, predsjednik Asocijacije menadžera Budimir Raičković, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Crne Gore Boris Spalević i ekonomista Srđan Pupovac.

Konkurs za dostavljanje prijava je istekao u petak, a Skupština PKCG je na elektronskoj sjednici u ponedjeljak donijela odluku o načinu glasanja u koju Vijesti imaju uvid.

Iz PKCG je zvanično saopšteno da se prijavilo pet kandidata.

“Ako je za predsjednika Komore predložen jedan kandidat, izbor se, po pravilu, vrši javnim glasanjem. O zahtjevu za tajno glasanje odlučiće predsjednik Skupštine Komore. Ako je za predsjednika Komore predloženo dva ili više kandidata, izbor se vrši tajnim glasanjem. Ako se odlučuje tajnim glasanjem, glasa se glasačkim listićima”, piše u odluci.

Odlukom je definisano da se za predsjednika izabere kandidat koji je u prvom krugu glasanja dobio većinu glasova prisutnih članova Skupštine, a ako predloženi kandidat ili niko od kandidata nije dobio potrebnu većinu, postupak izbora se ponavlja.

“U ponovljenom postupku izbor se vrši između dva kandidata koji su u prvom krugu dobili najveći broj glasova, odnosno između više kandidata koji su dobili najveći jednaki broj glasova. Ako i u drugom krugu glasanja nijedan od kandidata ne dobije većinu, glasanje se ponavlja na način da glasaju svi članovi osim predsjednika Skupštine”, navodi se u odluci.

Nakon što se izbroje glasovi, predsjednik Skupštine Komore glasa javno. Ako i nakon javnog glasanja predsjednika Skupštine Komore nijedan od kandidata ne dobije većinu, izabraće se kandidat za kojeg je glasao predsjednik Skupštine, primjenjujući pravilo jačeg glasa.

Vlastimir Golubović je podnio ostavku na mjesto predsjednika PKCG 15. juna.

Vlada, prema pouzdanim informacijama Vijesti, na toj poziciji želi da vidi Tripkovića, a u dijelu privrednih krugova se postavlja pitanje kako će neko ko je zastupnik stranog kapitala u Crnoj Gori zaštititi domaće proizvođače.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije