fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSiva ekonomija odomaćena među privrednicima

Siva ekonomija odomaćena među privrednicima

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Turizam je jedna od udarnih grana razvoja u Crnoj Gori, ali je dugo bila zapostavljena, čemu je doprinijelo to što je siva ekonomija odomaćena priča među privrednicima, ocijenila je ekonomska analitičarka Mila Kasalica.

“Moramo sagledati malo širi makroekonomski okvir, sa osnovnom defnicijom turizma da je jedna od udarnih grana razvoja u Crnoj Gori, međutim dugo je bila zapostavljena i trpjela posljedice iz 90-ih. Ni jedno ni drugo na makronivou nije moglo da doprinese da se polako ispravlja značajan uticaj onoga što je nasljeđeno”, rekla je Kasalica agenciji Mina-business.

Ona je navela da se to ispravljalo, ali ne u dovoljnoj mjeri, čemu je doprinijelo to što je siva ekonomija odomaćena priča među privrednicima i privrednim komorama koje tome ‘kumuju’.

“Za to je jednostavan razlog, a odnosi se na fušerisanje kvaliteta finansijskih izvještaja, što jasno dokazuje da dok privrednici ne budu poštovali kvalitet finansijskih izvještaja, empirijska baza na osnovu koje možemo reći da smo savladali sivu ekonomiju će ostati mrtvo slovo na papiru, barem u mjeri do 20 odsto učešća u bruto domaćem proizvodu (BDP) odnosno deset odsto što bi bilo poželjno”, kazala je Kasalica.

Prema njenim riječima, ključna biznis barijera svih poslovnih poduhvata je rad Poreske uprave i inspekcijskih službi koji ne služe svojoj glavnoj misiji, odnosno da budu podrška privredi nego predstavljaju sljedbeništvo forme, a ne poštovanje suštine zakona ili privrednih napora.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije