21 C
Podgorica
October 23, 2020.
Naslovnica MINA Business Širenje korone i jaki dolar zadržali cijene nafte ispod 43 USD

Širenje korone i jaki dolar zadržali cijene nafte ispod 43 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte pale su u petak ispod 43 USD, pod pritiskom zabrinutosti da će skok novozaraženih koronavirusom u Evropi i Sjedinjenim Američkim Dravama (SAD) smanjiti potražnju u dva velika potrošača, a dodatni pritisak stvorio je i jači dolar.

Na londonskom tržištu cijena barela je pala 50 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 42,66 USD. U Njujorku se barelom trgovalo po 42 centa nižoj cijeni, od 40,55 USD, prenosi Hina.

“Činjenica je da svjedočimo prilično aktivnom širenju pandemije po Evropi i, ponovo, po Sjevernoj Americi, što bi moglo zakočiti oporavak potražnje za naftom”, rekao je Lachlan Shaw iz National Bank of Australia.

Neke evropske zemlje su ponovo uvele policijski sat i mjere zatvaranja kako bi zaustavile rast broja zaraženih koronavirusom.

“Iako je malo vjerojatno da će mjere blokade biti temeljne kao u prvom talasu pandemije, ograničenja su i dalje na snazi i utiču na sve aspekte našeg života, uključujući potrošnju goriva”, rekla je analitičarka Paola Rodriguez-Masiu iz Rystad Energy.

Dodatni pritisak na tržišta nafte stvorio je i jači dolar, zbog kojeg nafta poskupljuje za imaoce ostalih valuta, a rezultat je slabija potražnja.

Drugi talas pandemije dovodi pod znak pitanja oporavak potražnje, što prema porukama iz Rusije i Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) nije pokolebalo vodeće proizvođače u namjeri da od početka naredne godine ublaže ograničenja snabdijevanja i povećaju proizvodnju za dva miliona barela dnevno.

Tehnički odbor Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i partnerskih proizvođača završio je u četvrtak sastanak tek iskazivanjem zabrinutosti zbog slabih izgleda potražnje.

Odvojeno je OPEC objavio da je cijena barela sirove nafte iz korpe njegovih članica u četvrtak iznosila 41,29 USD, što znači da se nije značajnije promijenila u odnosu na prethodni radni dan.

Najčitanije