fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSinergijom do manje ekonomske štete po državu

Sinergijom do manje ekonomske štete po državu

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crnogorska ekonomija ima vitalnost, Vlada radi odličan posao i u sinergiji se može očekivati da država izađe sa manje štete od pandemije koronavirusa nego zemlje koje su ranije pogođene, ocijenio je guverner Centralne banke (CBCG), Radoje Žugić.

„Koliko god da smo mali i otvoreni, imamo i prednost, jer se male države brže prilagode svim okolnostima. Mislim da možemo vitalnošću da smanjimo posljedice pandemije i da uradimo sve što je do nas da napravimo održivost naše ekonomije, nakon zdravlja naših građana“, rekao je Žugić u emisiji Živa istina.

On smatra da je sve što su državni organi do sada uradili bilo dobro, ali da je neophodan zajednički rad i u narednom periodu.

„Nije dovoljno da radi samo Vlada, već je potrebno i da kompanije i građani podrže ovo što radimo“, rekao je Žugić.

On je dodao da je zadovoljan svim što je do sada urađeno, ali da je neophodno da se poštuju pravila, procedure i propisi.

„Mislim da je maksimum dat. Moramo i ostatak trke da otrčimo na istom nivou“, poručio je Žugić.

On je kazao da je CBCG razmatrala tri scenarija, odnosno pesimističku, optimističku i centralnu projekciju rasta.

„Ako posljedice krize budu trajale 60 dana, pad na sektore turizma i nekretnina od 90 odsto i na saobraćaj od 60 odsto, može se ostvariti rast od 0,15 odsto. Ako kriza traje četiri mjeseca ulazimo u blagu zonu recesije, a ako traje tri mjeseca tu smo oko nule“, precizirao je Žugić.

On je podsjetio da je Savjet CBCG usvojio zaključke da smanji posljedice pandemije u očuvanju finansijske stabilnosti u podršci građanima malom, srednjem i mikro biznisu, kompanijama i svim korisnicima kredita.

„Prvi set mjera se odnosi na moratorijum, pri čemu niko neće plaćati kamatu, zateznu kamatu i proviziju za verjeme od tri mjeseca. Princip je dobrovoljan, nije automatizovan, jer se time gubi na disciplini“ naveo je Žugić.

On je poručio još jednom da su banke zdrave i otporne, kao i da su depoziti sigurni.

„Predlog banaka je bio da se uradi još jedan korak kako bi se spriječilo da građani idu u banke, što se rješava običnim telefonskim pozivom, za one koji ne mogu elektronski“, kazao je Žugić.

Prema njegovim riječima, nakon isteka od 90 dana, omogućeno je bankama da svojim klijentima restrukturiraju kredite tako što će građani dati dokumentacionu osnovu odnosno dokaz da su bez posla, da su im smanjene zarade, a isto tako preduzeća treba da dostave dokaz o negativnom uticaju na poslovanje i mogu da se obrate bankama da restrukturiraju kredit koji dospijeva.

„Ukinućemo kategoriju dani kašnjenja, pri čemu banke neće imati troškove rezervacija. Tako će banke imati prostora da eventualno snize kamatne stope i duži grejs period“, rekao je Žugić.

CBCG je, kako je dodao, omogućila građanima i privredi najmanje godinu i tri mjeseca, jer nakon šoka neće biti na istoj snazi.

Žugić smatra da je crnogorski turizam prvi pogođen pandemijom koronavirusa.

„Šok u turizmu 90 odsto, slijede nekretnine i saobraćaj. Mi smo obezbijedili moratorijum na tri mjeseca, a onda fleksibilnost u restrukturiranju na 12 mjeseci“, kazao je Žugić.

On je ocijenio da se radi sve kako bi se dala podrška ekonomiji.

„Moramo biti društveno odgovorni i solidarni, pri čemu nema mjesta strahu i panici. Moramo da dijelimo teret“, smatra Žugić.

On je ocijenio da su trgovci, maloprodaje i veleprodaje uradili ogroman posao, jer su puni rafovi po marketima.

On je dodao da u narednom periodu očekuje sužavanje zone sive ekonomije.

„Mislim da će snaga države, koja se sada ispoljava, suziti zonu sive ekonomije“, poručio je Žugić.

On je kazao da je Crna Gora bila pred brojnim izazovima u prethodniim godinama, ali danas postoje put, smjernice i načini kako da se izađe iz postojeće situacije.

Žugić je, komentarišući zatvaranje granica EU, kazao da je dobio informaciju da su evropski sanacioni fondovi dostupni za Crnu Goru, pri čemu se društvena odgovornost EU konačno vratila na pravu poziciju.

Najčitanije

SNP

Kaluđerović: Bez odlaganja uvesti Amber Alert sistem

Podgorica, (MINA) - Poslanica Socijalističke narodne partije (SNP) Slađana Kaluđerović pozvala je Vladu i...