fbpx
NaslovnicaBusiness Top StorySindikat ukazao na nedostatak radne snage

Sindikat ukazao na nedostatak radne snage

Nikšić, (MINA-BUSINESS) – Uslovi rada u Željezari Tosčelik su neizdrživi zbog smanjenog broja zaposlenih usljed odsustva jednog broja radnika shodno preporukama donesenim zbog epidemije koronavirusa, saopšteno je iz Sindikata fabrike.

Predstavnici Sindikata su kazali da je najveći problem u ključnom pogonu Čeličani u kojoj su u brigadnom sistemu po sadašnjem rasporedu dva ili tri radnika u tri smjene.

“U Željezari je ionako evidentan nedostatak radne snage, a u sadašnjoj situaciji posebno, zbog čega su se radnici livnih jama dopisom obraćali upravi fabrike, ali i dalje ništa nije preduzeto”, rekli su iz Sindikata.

Iz te radničke organizacije potvrdili su navode uprave da im zarade na vrijeme isplaćuju, bez kašnjenja, ali i zatražili “obećano povećanje”.

“Izvršni direktor, Erkut Alkaya, obećao je da će zarade radnicima biti povećane u aprilu. Takvo obećanje dao je prošle godine kada smo prihvatili da nam zarade budu smanjene deset odsto kako bi pomogli poslovanju fabrike u tom teškom periodu”, kazali su sindikalni predstavnici.

Oni su dodali da su prebrodili tu tešku situaciju i strpljivo čekali do obećanog roka.

Prema njihovim riječima, Alkaya je saopštavao da će radnici primati i više nego što traže i ocijenili da zahtijevaju samo ono što zaslužuju, dostojanstvenu radničku platu.

Govoreći o obezbjeđenju zaštitnih sredstava za rad u uslovima epidemije koronavirusom potvrdili su ranije navode uprave da su dobili sve što je neophodno, ali i ukazali na to da u pogonu Čeličane ne mogu da ih koriste zbog prirode posla.

“Podijeljena su zaštitna sredstva koja je bilo moguće nabaviti, međutim, zbog prirode posla koji obavljamo i prvenstveno sopstvene bezbjednosti u radu, ne možemo da ih koristimo. Socijalnu distancu trudimo se da održimo što je moguće više, ali zbog prirode posla ni to nije moguće izvesti”, navodi se u saopštenju.

Sindikalni predstavnici pozdravili su napore menadžmenta Željezare Tosčelik, kojom od 2012. godine gazduje turski holding Tosyali, što su obezbijedili narudžbe i posao za narednih nekoliko mjeseci.

U Željezari Tosčelik je zaposleno 302 radnika, od kojih većina, kako je saopštila uprava, radi na neodređeno, a proizvodnja specijalnih čelika namijenjenih mašinskoj industriji organizovana je u tri smjene. U ključnom pogonu Čeličani proizvodi se i nedjeljom.

Iz uprave fabrike saopšteno je da u epidemiji koronavirusa primjenjuju preporuke Instituta za javno zdravlje i Ministarstva zdravlja i Vlade. Omogućeno je plaćeno odsustvo zaposlenima, kako je navedeno, koji su podnijeli takav zahtjev, dok dio radnika, za koje je procijenjeno da pripadaju rizičnoj grupi, rade od kuće.

“Svi zaposleni u pogonima Čeličane, Kovačnice, Sobraćaja, Radventa, Kontrole kvaliteta, Energetike, pa do administrativnih sektora, daju doprinos očuvanju kompanije”, navela je uprava i dodala da im je uvijek bila prioritetna isplata zarada.

Primanja zaposlenima bila su smanjena deset odsto krajem prošle godine, zbog prevazilaženja teške situacije u kojoj se nalazila fabrika, ali su ponovo vraćena i redovno se izmiruju.

Najčitanije