fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSindikat Aerodroma spreman i na štrajk

Sindikat Aerodroma spreman i na štrajk

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Sindikalne organizacije Aerodorma Crne Gore – podgoričkog i tivatskog, najavile su mogućnost štrajka ako se aerodromima ne isplati iz budžeta 9,4 miliona EUR po osnovu pravosnažnih presuda koje su dobili protiv Montenegro Airlinesa (MA) saznaju Vijesti od izvora u kompaniji.

Tim povodom predstavnici sindikata trebalo bi danas da razgovaraju sa Odborom direktora Aerodroma.

Aerodromi, koji su prošlu godinu završili sa gubitkom od 13 miliona EUR na pragu ljetnje sezone nalaze se u ozbiljnim finansijskim problemima. Duguju četiri miliona za poreze i doprinose, a pravosnažno su dobili 9,4 miliona u sporu sa MA, ali taj novac Vlada za sada ne želi da im isplati iz državnog budžeta, dok javni izvršitelj nije pokrenuo prinudnu naplatu.

Uz to, državna firma ima zarobljeno tri miliona sa računa u Atlas banci u stečaju i taj novac je sada izdvojen na računu u Centralnoj banci (CBCG) i ne može da se koristi do završetka sudskog postupka.

Vršiteljka dužnosti izvršnog direktora Ana Lončarević prije dva dana je podnijela ostavku, nepunih 20 dana nakon što je izabrana na tu poziciju zbog, kao je obrazložila, “nepremostivih razlika sa nadležnima oko načina i organizacije poslovanja Aerodroma”.

Ona je, između ostalog, tražila da se isplati 9,4 miliona EUR.

Sindikat je saopštio da Lončarević ima njihovu nepodijeljenu podršku “u nastojanjima da uspije u svojoj poštenoj namjeri”.

Nakon ostavke Lončarevićeve oglasio se Odbor direktora koji je kazao da razumiju njenu ostavku jer su zatekli “pustoš”.

“Bivši menadžment je po dolasku na čelo firme zatekao 25 miliona EUR, da bismo mi danas bili u situaciji da poslujemo sa minusom od 13 miliona EUR, u jeku pandemije primali su se radnici, a Aerodromi nijesu imali nikakve prihode”, rekli su iz Odbora direktora.

Nedavno smijenjeni izvršni direktor Danilo Orlandić poručio je Odboru direktora tog državnog preduzeća da počnu “da se navikavaju na ulogu donosilaca odluka”, te da političke floskule ostave za politički teren, kao i da na računu firme trenutno ima 1,5 miliona EUR.

“Aerodromi su u 2019. godini prihodovali 37 miliona EUR i imali profit od deset miliona EUR, a 31. decembra 2019. na platnom spisku bila su 834 radnika, a na dan 31. mart ove godine njih 730”, kazao je Orlandić.
(kraj) jlb

Najčitanije