fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSimović: Više pravednosti i odgovornosti u sektoru šumarstva

Simović: Više pravednosti i odgovornosti u sektoru šumarstva

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Reforma sistema gazdovanja šumama koja je u toku, donijeće više pravednosti i odgovornosti i obezbijediti veću dostupnost drveta, posebno za manje proizvođače, ocijenio je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja, Milutin Simović.

On se u okviru radne posjete Pljevljima sastao sa predstavnicima sektora šumarstva i drvoprerade sa kojima je sagledavao stanje, izazove i planove u tom sektoru.

Iz Ministarstva poljoprivrede je saopšteno da je sektor šumarstva i drvoprerade jedan od rijetkih koji i u vremenu koronavirusa bilježi značajan rast od 20 odsto.

„Reforma sistema gazdovanja šumama koja je u toku donijeće više pravednosti i više odgovornosti i obezbijediti veću dostupnost drveta, posebno za manje proizvođače. U dosadašnjem koncesionom sistemu gazdovanja šumama lokalna samouprava u Pljevljima ostajala je bez prihoda od koncesija, novih očekivanih radnih mjesta, uprkos značajnim investicijama koje su već realizovane i koje u budućnosti moraju i biće pokretač razvoja lokalne ekonomije“, naveo je Simović.

To će, kako je kazao, biti jedina mjera uspjeha svakog preduzetnika, i velikog i malog, mjera održivosti tih projekata, mjera odnosa prema zaposlenima i mjera poštovanja poreskih obaveza prema Opštini i prema državi.

Na sastanku je naglašena neophodnost daljeg unapređenja kapaciteta Uprave za šume, odgovorniji odnos koncesionara prema putnoj infrastrukturi u ruralnim područjima.

Na sastanku je ukazano i na realno očekivanje da će već pokrenuti brojni razvojni projekti u Pljevljima doprinijeti plasmanu proizvoda drvoprerađivačkog sektora.

Najčitanije