fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSezonskim radnicima iz BiH izdato 2,27 hiljada radnih dozvola

Sezonskim radnicima iz BiH izdato 2,27 hiljada radnih dozvola

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crna Gora je sezonskim radnicima iz Bosne i Hercegovine (BiH) od početka godine do 30. avgusta izdala 2,27 hiljada radnih dozvola, 11,2 odsto ukupnog broja dozvola za strance, saopštio je direktor crnogorskog Zavoda za zapošljavanje (ZZZ), Suljo Mustafić.

On je, na sastanku sa predstavnicima bosanskohercegovačke Agencije za rad i zapošljavanje, kazao da su radnici iz BiH i ove godine najviše bili angažovani u sektoru građevinarstva, kao i da je dosta njih posao našlo u hotelima i restoranima, a manje u poljoprivredi.

„Najveći broj sezonskih radnika ove sezone je došao iz Srbije i Turske, a nakon BiH, Kine i Albanije bilježi se i značajan broj angažovanih sa Kosova i Makedonije“, rekao je Mustafić.

On je dodao da je veliki obim zapošljavanja stranaca u Crnoj Gori specifičnost i izuzetak u odnosu na zapošljavanje stranaca u drugim zemljama, iako se Zakonom o strancima nastoji ostvariti veći obim zapošljavanja domaće radne snage.

U bosanskohercegovačkoj Agenciji za rad i zapošljavanje nemaju precizne podatke o broju sezonskih radnika iz BiH koji dolaze na rad u Crnoj Gori, jer ne postoji zakonska obaveza pojedinca da se prijavi kada odlazi na rad u neku drugu zemlju.

Direktor Agencije, Muamer Bandić kazao je da je saradnja sa poslodavcima i drugim relevantnim akterima tržišta rada, kao i kreiranje programa i mjera na osnovu uspostavljene saradnje osnov za kvalitetno vođenje politike zapošljavanja.

„Inicirali smo ovu posjetu sa željom da saznamo koje se mjere i programi sprovode u Crnoj Gori i koje daju najbolje rezultate, kako bi ih primijenili u svom radu“, objasnio je Bandić.

Na sastanku je ocijenjeno da su strukturna i dugoročna nezaposlenost među glavnim izazovima u vođenju politika zapošljavanja i zajednički problem zemalja regiona.

„Za efikasno prevazilaženje tog problema, odnosno veću aktivaciju i uključivanje nezaposlenih u tržište rada, neophodno je sagledati različita rješenja i modalitete. Jedan od njih je upravo intenzivnija saradnja sa poslodavcima i, u odnosu na nju, kreiranje adekvatnih programa i mjera“, ocijenili su učesnici sastanka.

Oni su potvrdili i da je saradnja dvije službe za zapošljavanje izuzetno dobra i dodali da se očekuje da će ona, slijedeći politike nacionalnih vlada, u narednom periodu biti unaprijeđena.

Na sastanku je konstatovano i da dvije institucije blisko sarađuju na zajedničkim aktivnosti u regionalnim tijelima, kao što je Centar javnih službi za zapošljavanje zemalja Jugoistočne Evrope (CPESEEC), na implementaciji projekata Savjeta za regionalnu saradnju, a aktivne su članice i Svjetske asocijacije javnih službi za zapošljavanje.

Bandić je tokom posjete Podgorici pozvao Mustafića da prisustvuje direktorskoj i ekspertskoj konferenciji CPESEEC-a, koja će biti organizovana krajem oktobra.

Predstavnici ZZZ su na sastanku sa kolegama iz BiH predstavili i stanje na tržištu rada Crne Gore i realizaciju mjera aktivne politike zapošljavanja u ZZZ.

Najčitanije