fbpx
NaslovnicaMINA BusinessUčiniće sve da sezonu dočekaju spremni

Učiniće sve da sezonu dočekaju spremni

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ministarstvo ekonomskog razvoja uradiće sve da Crna Gora ljetnju sezonu dočeka spremna, što će zavisiti od spremnosti da se suzbije pandemija, dok se turisti očekuju sa tradicionalnih emitivnih tržišta – Rusije, Srbije, Bosne i Hercegovine (BiH) i Albanije.

Državna sekretarka za turizam u Ministarstvu, Ivana Đurović, saopštila je da su u tom Vladinom resoru usmjereni na pripremu i obuku subjekata turističke privrede u okviru posebnog programa na kojem rade zajedno sa Svjetskom turističkom organizacijom i Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD).

Ona je Pobjedi kazala da poseban program i obuka uključuje veliki broj hotelijera, ali i vlasnika privatnog smještaja i ugostitelja, a obuhvata plan oporavka turizma, razvoj zdravstveno-sigurnosnih protokola kao i plan promocije Crne Gore kao zemlje sa solidnim nivoom sigurnosti.

„Plan promocije obuhvatiće djelimično aktivnosti Nacionalne turističke organizacije (NTO) i lokalnih turističkih organizacija učešćem na sajmovima i kreiranjem intenzivnije i sadržajnije digitalne marketing strategije kao i aktivnosti turističke privrede. Preduzimamo brojne aktivnosti kako bismo unaprijedili i intenzivirali poslovnu saradnju sa Poljskom, Češkom, Slovačkom, Rusijom, ali i zemljama u regionu“, dodala je Đurović.

Imajući u vidu da je Crna Gora prepoznata kao avio-destinacija, ponovno uspostavljanje letova i intenzivniji avio-saobraćaj, uz neke nove destinacije, pored zdravstveno – sigurnosnih uslova, uticaće na ekonomske aktivnosti u turizmu.

„Pregovori sa low cost kompanijama su u toku, ali su neke od njih kao i druge avio-kompanije, njih oko 15, već potvrdile letove za Crnu Goru“, navela je Đurović.

U Ministarstvu očekuju da će i ova godina biti puna izazova, ali da će odgovoriti sa kvalitetnom turističkom ponudom u skladu sa okolnostima.

„Sa prvim konkretnim potezima javnost je već imala priliku da se upozna. Sektor turizma je najviše pogođena grana privrede u pandemiji koja nas je zadesila, te su logičan slijed djelovanja mjere koje je Vlada donijela u proteklom periodu“, rekla je Đurović.

Ona je najavila i da Ministarstvo planira izradu nacionalne strategije u turizmu za period od pet godina.

Govoreći o zdravstvenoj situaciji i uticaju vakcinacije na turizam, Đurović je poručila da su svjesni činjenice da je negativni uticaj koronavirusa na turističku sezonu ogroman.

„U svijetu i kod nas ključna će biti saradnja i podrška turističke privrede zdravstvenom sistemu. Moramo voditi računa da mjere, ali i preporuke Ministarstva zdravlja i Svjetske zdravstvene organizacije budu ispoštovane u najvećoj mogućoj mjeri. Takođe je važno da promotivne aktivnosti budu pravilno usmjerene, odnosno da se prenese poruka o Crnoj Gori kao zemlji sa razumnim nivoom sigurnosti“, navela je Đurović.

Prema njenim riječima, buduće mjere zavisiće od efekata vakcinacije koji budu postignuti u narednim mjesecima, a koji bi prije svega trebalo da se reflektuju kroz smanjenje broja zaraženih koronavirusom.

„Moramo imati u vidu i politike pojedinih zemalja kada je riječ o putovanjima van okvira svojih granica. Proces vakcinacije je spor i dosta kompleksan, pogotovo zbog svih teškoća sa kojima se zemlje susrijeću da nabave vakcine. Mi ćemo uraditi sve što možemo da sezonu dočekamo spremno“, kazala je Đurović.

Ona je dodala da su u Ministarstvu zadovoljni rezultatima zimske turističke sezone.

„Tokom januara smo zabilježili dobru posjećenost ski-centara, mahom domaćih gostiju, ali i gostiju iz okruženja, naročito tokom vikenda. Povoljne vremenske prilike idu u korist ugostiteljima na sjeveru Crne Gore, a takođe pristupačne cijene i ponuda u hotelima doprinijeli su dobrom rezultatu i posjećenosti“, zaključila je Đurović.

Najčitanije