fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSekulić potpisala Memorandum na Digitalnom samitu u Tirani

Sekulić potpisala Memorandum na Digitalnom samitu u Tirani

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ministarka ekonomije Dragica Sekulić potpisala je danas u Tirani Memorandum o razumijevanju o mapi puta za 5G digitalnu transformaciju šest ekonomija Zapadnog Balkana.

Iz Ministarstva ekonomije je saopšteno da je Sekulić učestvovala na trećem Digitalnom samitu zemalja Zapadnog Balkana.

“Predmetni dokument predstavlja izraz namjera svih ekonomija u regionu da obezbijede legislativni i regulatorni okvir koji će pojednostaviti administrativne procedure, stimulisati investicije kroz konkurentnu tržišnu utakmicu i obezbijediti primjenu najnovijih tehnologija u cilju nastavka ubrzane digitalne transformacije”, navodi se u saopštenju.

Cijeli proces će, kako su kazali, biti realizovan na način koji je u potpunosti harmonizovan sa evropskom regulativom, standardima i najboljom praksom u ovoj oblasti.

igitalni samit je centralni godišnji događaj u okviru Digitalne komponente višegodišnjeg akcionog plana za regionalni ekonomski prostor i predstavlja priliku za isticanje postignutih rezultata i dobrih praksi u realizaciji Digitalne agende na Zapadnom Balkanu.

“Na prošlogodišnjem Digitalnom samitu je potpisan Sporazum o smanjenju cijena usluga rominga u javnim mobilnim komunikacionim mrežama u regionu Zapadnog Balkana koji će rezultirati potpunim ukidanjem dodatnih naknada za ovu uslugu od jula naredne godine”, podsjetili su iz Ministarstva.

Najčitanije